top of page
Search

Havrekakor

Efter­mid­dags­fi­kan är inte så dum ändå, den ger ener­gi som räc­ker till mid­da­gen. Vi bakar små hav­re­ka­kor som inte är så söta och med med havremjöl (fullkorn!) istäl­let för vitt mjöl. Då kan man unna sig flera.Ca 32 st


Ingredienser


2 ½ dl havremjöl

½ dl havrekross

1 dl havregryn

1 tsk bakpulver

1 krm salt

25 g hackad mörk choklad (70%)

70 g smör, rumstempererat

2 msk flytande honung

2 msk vatten


Gör så här

Sätt ugnen på 175 grader. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Tillsätt det rumsvarma smöret och vattnet och rör tills det blir en jämn deg. Lägg degen på ett bakplåtspapper och forma till en avlång korv ca 4 cm i diameter och rulla ihop med hjälp av bakplåtspappret. Lägg rullen i kylen minst ½ timme. Den kan även läggas in i frysen lite kortare tid om man har bråttom. Ta upp rullen på en skärbräda och skär med en vass kniv ca 1/2 cm tjocka skivor. Lägg upp skivorna på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i ca 10-13 minuter i mitten av ugnen tills de fått lite färg.

Svensk havre är riktigt klimatsmart. Den kräver små ytor för odling och är i världsklass! Använd gärna KRAV-märkt smör så gynnas den biologiska mångfalden.

Anpassa vid behov:

Laktosfria: Välj mjölk- och laktosfri mörk choklad. Smör är nästan laktosfritt, men om du är mycket känslig så använd laktosfritt smör.

Mjölkfria/Veganska: Välj mjölk- och laktosfri mörk choklad. Byt smöret mot växtbaserat matfett

Glutenfria: Använd glutenfritt havremjöl eller gör eget genom att mixa glutenfria havregryn till ett mjöl med t ex en mixerstav. Ersätt havrekrossen med havregryn och använd endast glutenfria havregryn.


Näringsvärde per kaka

Energi 43 kcal | Fett 2,4 g, varav mättat 1,4g | Kolhydrat 4,4 g | Fibrer 1,8g | Protein 0,6g


Comments


bottom of page