Eftermiddagsfikan är inte så dum ändå, den ger energi som räcker till middagen. Vi bakar små havrekakor som inte är så söta och med med havremjöl (fullkorn!) istället för vitt mjöl. Då kan man unna sig flera.
Ca 32 st
Ingredienser
2 ½ dl havremjöl
½ dl havrekross
1 dl havregryn
1 tsk bakpulver
1 krm salt
25 g hackad mörk choklad (70%)
70 g smör, rumstempererat
2 msk flytande honung
2 msk vatten
Gör så här
Sätt ugnen på 175 grader. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Tillsätt det rumsvarma smöret och vattnet och rör tills det blir en jämn deg. Lägg degen på ett bakplåtspapper och forma till en avlång korv ca 4 cm i diameter och rulla ihop med hjälp av bakplåtspappret. Lägg rullen i kylen minst ½ timme. Den kan även läggas in i frysen lite kortare tid om man har bråttom. Ta upp rullen på en skärbräda och skär med en vass kniv ca 1/2 cm tjocka skivor. Lägg upp skivorna på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i ca 10-13 minuter i mitten av ugnen tills de fått lite färg.
Svensk havre är riktigt klimatsmart. Den kräver små ytor för odling och är i världsklass! Använd gärna KRAV-märkt smör så gynnas den biologiska mångfalden.
Anpassa vid behov:
Laktosfria: Välj mjölk- och laktosfri mörk choklad. Smör är nästan laktosfritt, men om du är mycket känslig så använd laktosfritt smör.
Mjölkfria/Veganska: Välj mjölk- och laktosfri mörk choklad. Byt smöret mot växtbaserat matfett
Glutenfria: Använd glutenfritt havremjöl eller gör eget genom att mixa glutenfria havregryn till ett mjöl med t ex en mixerstav. Ersätt havrekrossen med havregryn och använd endast glutenfria havregryn.
Näringsvärde per kaka
Energi 43 kcal | Fett 2,4 g, varav mättat 1,4g | Kolhydrat 4,4 g | Fibrer 1,8g | Protein 0,6g
Comments