Går det att servera i en skål? Då är det en bowl. Om den dessutom går snabbt att laga, innehåller matgryn, grönsaker, bra protein, långsamma kolhydrater och passar både till lunch och middag, så är det en grain bowl. Precis som i de blå zonerna.
4 portioner
Ingredienser
2 dl valfria matgryn av fullkorn (tex mathavre, matvete, kvarngryn, bulgur fullkorn eller couscous fullkorn)
600 g kycklingfilé
2 vitlöksklyftor
2 msk rapsolja
1 msk japansk soja
1 msk honung
1 tsk chiliflakes
1 msk oregano
250 g frysta edamamebönor (eller sojabönor)
50 g rödkål
60 g grönsallad
½ dl hyvlad parmesan
Dressing
½ dl rapsolja
2 msk pressad citronsaft
Salt
Svartpeppar
Gör så här
Sätt ugnen på 225 grader. Tillaga matgrynen enligt anvisning på förpackningen. Skär kycklingen i mindre bitar. Skala och hacka vitlöken. Blanda ihop rapsolja, soja, honung, chiliflakes, oregano och vitlök. Blanda med kycklingen. Lägg kycklingen i en ugnsform och tillaga i mitten av ugnen tills den är genomstekt, ca 15 minuter. Koka sojabönorna enligt anvisning på förpackningen. Blanda ihop ingredienserna till dressingen. Blanda ihop matgryn, sojabönor, rödkål, grönsallad och dressing. Servera med kycklingen och hyvlad parmesan.
Välj gärna svensk, KRAV-märkt kyckling, den är snällast mot djur och natur. Matgryn är generellt klimatsmarta och väljer du grönsaker som är KRAV eller EU-ekologiska, så blir både kroppen och planeten glada!
Näringsvärde per portion
Energi 591 kcal | Fett 26,5 g, varav mättat 5,3 g | Kolhydrat 35,1 g | Fibrer 7,5 g | Protein 49,4 g
Comments