Coleslaw kommer från det holländska ordet för kålsallad. Variera gärna med olika kålsorter och grönsaker som t ex riven morot och gör en större sats för fler måltider, den håller ett par dagar i kylen. Eftersom röran inte värms upp bibehålls alla vitaminer och den är fullproppad med naturliga C-vitaminer som immunförsvaret tycker om. Hälsosamt och gott!
4 portioner
Ingredienser
Coleslaw med äpple
1 dl matyoghurt
2 tsk majonnäs
3 tsk dijonsenap
½ tsk salt
1 krm svartpeppar
200 g rödkål
1 rött äpple
1 liten röd lök
Fiskburgare
1 gul lök
500 g sej eller annan fisk
1 ägg
1 msk pressad citronsaft
1 msk hackad dill
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 ½ dl pankoströbröd
3 msk rapsolja till stekning
Tillbehör
4 salladsblad
12 tunna skivor gurka
2 tomater
Gör så här
Coleslaw: Rör ihop matyoghurt, majonnäs, senap, salt och peppar i en skål. Strimla rödkålen tunt med en osthyvel. Riv äpplet grovt. Skala löken och skär den i tunna skivor. Blanda ner vitkål, äpple och lök i yoghurtsåsen. Låt stå kallt.
Fiskburgare: Skala löken och skär den i mindre bitar. Skär fisken i bitar. Lägg fisk, ägg, lök, citronsaft, dill salt och peppar i en matberedare. Mixa snabbt ihop till en färs. Forma färsen med blöta händer till 4 burgare. Vänd biffarna i panko-ströbröd. Hetta upp en stekpanna med rapsolja och stek burgarna på medelvärme 5 minuter på varje sida eller tills de är genomstekta. Sätt ihop burgarna tillsammans med tillbehör och coleslaw.
Tips!
Svenska rädisor är gott till, liksom ugnsrostad sötpotatis.
För hållbara val av sjömat, välj alltid fisk och skaldjur som är märkta med MSC, ASC eller KRAV. Läs gärna mer i fiskguiden.se. Vitkål är mycket klimatsmart, den kräver inte mycket mark för odling och kan lagras länge. Håll utkik efter den svenska när den är i säsong från juni till november.
Anpassa vid behov
Laktosfri: Byt matyoghurt mot laktosfri turkisk yoghurt
Mjölkfri: Byt matyoghurt mot t ex havrebaserad fraiche
Glutenfri: Använd glutenfritt pankoströbröd och glutenfria hamburgerbröd
Näringsvärde per portion
Energi 526 kcal | Fett 17,8 g, varav mättat 2,9 g | Kolhydrat 53,7 g | Fibrer 8 g | Protein 33,7 g
Commentaires