top of page
Search

Brownies med svarta bönor

Det är så myc­ket smas­kigt i det här recep­tet att vi blir all­de­les röda om kin­der­na (bäst att fli­ka in att mjölet har ersatts med svarta bönor så bitarna inne­hål­ler både fiber, pro­te­in och en massa bioaktiva, nyttiga ämnen). Här ska bakas och njutas. Det blir brownies med fyllig chokladsmak och inte lika mycket sötma som i vanliga.


Tips! Baka gärna dagen innan, eller åtminstone några timmar innan de ska serveras. De blir ännu saftigare och godare när de fått vila.

16 bitar


380 gram svarta bönor (avrunnen vikt 230 g)

1 dl rostade solroskärnor

2 ägg

2 msk rapsolja

4 msk kakao

4 msk flytande honung

100 g mörk choklad,70 %

8 torkade katrinplommon

½ tsk vaniljpulver

1 tsk bakpulver

1 nypa salt

lite kakao att pudra över den färdig kakan


Gör så här

Värm ugnen till 180 grader. Mixa bönor, solroskärnor, katrinplommon, ägg, olja och honung till en jämn smet, i en matmixer eller med en mixerstav. Låt stå och svälla medan du gör nedan.

Lägg bakplåtspapper i en liten ugnsform (ca 20x20 cm). Blanda kakao, vaniljpulver bakpulver och salt i t ex en mugg. Häll ner i bönsmeten och rör om tills allt är blandat ordentligt. Smält chokladen över ett vattenbad eller försiktigt i mikrovågsugnen och rör ner den i smeten. Bred ut smeten jämnt i formen. Grädda kakan i ugnen ca 15-18 minuter. Låt svalna något, och skär sedan kakan i rutor. Pudra över lite kakao om du vill. Servera gärna tillsammans med färska hallon och en liten klick vispgrädde.

Eftersom bönor har en mycket låg klimatpåverkan och är resurssmarta blir de här browniesarna extra smarta. Rötterna fångar upp kväve som finns i luft och mark, och omvandlar det till näring, därför behöver baljväxterna mindre gödsel än många andra grödor. Välj helst svenska ägg och ekologiska solroskärnor och katrinplommon, det gillar planeten bäst.

Anpassa vid behov

Laktosfri: Välj mjölk- och laktosfri mörk choklad

Mjölkfri: Välj mjölk- och laktosfri, eller vegansk mörk choklad.

Chokladbrownien är glutenfri


Näringsvärde per bit

Energi 128 kcal | Fett 6,7 g, varav mättat 1,7 g | Kolhydrat 12,5 g | Fibrer 2,1 g | Protein 3,6 g

Comments


bottom of page