Glutenfria muffins på bovetemjöl med kardemumma, ingefära och kanel är aldrig fel och när du lever blått är det lilla extra alltid rätt. Vi bakar dem med en gnutta socker och använder de bruna bananerna (matsvinn, nej tack!). Passar perfekt som mellanmål eller till fikat.
16 muffins
Glutenfria
Ingredienser
2 mogna, bruna bananer
3 ägg
½ tsk vaniljpulver
2 msk flytande honung
1 normalstor morot (ca 65 g)
3 dl bovetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk kanel
½ tsk ingefära malen
½ tsk kardemumma
3 msk neutral rapsolja
Garnering
½ dl kokosflingor (kan uteslutas)
1 skivad banan
Gör så här
Sätt ugnen på 225 grader (ca 220 grader för varmluftsugn). Mosa bananerna. Knäck äggen i en bunke och vispa samman med bananerna, vaniljpulvret och honungen. Skala moroten och riv den fint. Lägg ner i bunken och blanda om. Blanda ihop mjöl och kryddor. Häll ner i bunken och rör om ordentligt. Häll ner oljan och blanda om. Ställ 16 muffinsformar på en ugnsplåt. Fördela smeten i formarna ungefär till hälften. Lägg på skivad banan och strö över kokos. Grädda i mitten av ugnen 6-8 minuter.
Välj gärna ekologiska bananer och morötter, då gynnas den biologiska mångfalden. Ägg är ett klimatsmart sätt att få i sig protein på, de svenska KRAV-märkta är de bästa.
Näringsvärde per muffins
Energi 107 kcal | Fett 4,6 g, varav mättat 1,3 | Kolhydrat 13 g | Fibrer 0,8 g | Protein 2,9 g
Comments