top of page
Search

Brytbröd med havre

Lätt­ba­kat, saf­tigt bröd som inte kräver något bakbord, du häller bara över degen i en bakplåtsklädd långpanna. Eftersom vi tän­ker hälsosamt blått blan­dar vi i havregryn och bju­der in vän­ner eller familj till en fika, sopplunch eller buffé.

30 bitar


50 g jäst

3 dl mjölk

3 dl vatten

½ dl rapsolja

2 msk flytande honung

3 dl havregryn

1 ägg

1 tsk salt

11 dl (ca 600 g) rågsikt


Topping

Vatten

½ dl havregryn eller valfria frön


Gör så här

Smula ner jästen i en bunke. Värm mjölk och vatten till fingertemperatur (ca 37 grader). Häll vätskan över jästen och rör om tills den löst sig. Tillsätt övriga ingredienser. Arbeta ihop degen i en köksmaskin, med en elvisp med degkrokar eller för hand i ca 10 minuter. Låt jäsa i bunken i ca 20 min under en bakduk. Lägg ett bakplåtspapper i en långpanna (ca 30X40cm), häll över degen och platta ut den så den täcker hela formen. Låt den jäsa under bakduk eller plastfolie i ca 40 minuter.

Sätt ugnen på 210 grader. Pensla degen med vatten och strö över havregryn eller frön. Grädda brödet i ca 20-25 minuter eller tills det fått fin färg och är genomgräddat (mät gärna med en stektermometer. Bröd är genomgräddade vid en innertemperatur på 96-98 grader) Låt brödet svalna på bakgaller och bryt det sen i bitar.


Tips! Har du ”trötta” morötter hemma? Riv dem fint och blanda ner i degen.

Om du vill ha ett mer fullkornsrikt bröd så kan du byta ut hälften av rågsikten till grovt rågmjöl istället. Brödet blir inte fullt lika fluffigt då, men mycket gott och ännu mer hälsosamt.

Brödet går att göra på svenska ingredienser rakt igenom och är både hälsosamt och klimatsmart. Våra sädesslag kräver inte mycket mark för odling och väljer vi de ekologiska varianter slår vi även ett slag för den biologiska mångfalden.

Anpassa vid behov

Laktosfritt: Använd laktosfri mjölk

Mjölkfritt: Byt mjölken mot en växtbaserad, t ex havredryck

Veganskt: Byt mjölken mot en växtbaserad, t ex havredryck och uteslut ägget.

Näringsvärde per bit (beräknad på mellanmjölk)

Energi 111 kcal | Fett 2,6 g, varav mättat 0,4 g | Kolhydrat 18,3 g | Fibrer 1,3 g | Protein 3 g


Kommentare


bottom of page