Dinkelsallad med räkor och mangosalsa
- Healthy blue habits
- Jun 9, 2021
- 2 min read
Updated: Nov 3, 2021
En lyxig och god sommarsallad där räkorna och mangosalsan är den perfekta kombinationen. Dinkel, även kallat spelt, är en flertusenårig gammal vetesort som började odlas i Europa redan på stenåldern och anses vara vårt urvete.
Dinkel är rik på fibrer och protein och ger en god mättnadskänsla.

Dinkelkornen behöver läggas i blöt i ca 8 timmar innan man tilllagar dem. Det behövs för att fytinsyran som finns i bland annat dinkel ska brytas ner och tillgängligheten av alla bra mineraler optimeras (fytinsyran hämmar). Blötläggningen gör också dinkelkornen mer aromrika.
2 portioner
Ingredienser
Dinkelsallad
1 dl dinkelkorn (kan bytas ut mot andra matgryn som t ex mathavre, matvete, havreris, bulgur eller quinoa)
1 salladslök
1 avokado
1 dl edamamebönor
200 g skalade räkor
Mangosalsa
125 g mango
½ gul paprika
½ röd paprika
1 liten schalottenlök
2 msk hackad koriander
½ lime
Gör så här
Lägg dinkelkornen i blöt över natten eller dagen. Koka grynen enligt anvisning på paketet.
Mangosalsa
Skala mangon och skär den i tärningar. Skölj paprikorna och skär i små bitar. Skala och hacka löken.
Tillsätt koriander och blanda ner allt i en skål. Pressa över limesaften och blanda om.
Dinkelsallad
Lägg upp grynen på ett fat. Skär salladslöken och dela avokadon i mindre bitar. Lägg edamamebönor, salladslök, avokado och räkor över grynen och blanda om.
Servera salladen med mangosalsan.
Dinkel, bönor och paprika kräver inte mycket mark för odling och är bra miljöval, framför allt om du väljer de ekologiska varianterna. Avokado och mango kan ha hög påverkan på vatten- och markresurser så ät dem inte för ofta och välj de ekologiska (gynnar den biologiska mångfalden). Tänk på att välja räkor märkta med MSC/ASC.
Näringsvärde per portion
Energi 395 kcal | Fett 14,7 g, varav mättat 2,4 g | Kolhydrat 32,4 g | Fibrer 9,3 g | Protein 28,2 g
Comments