top of page
Search

Dinkelsallad med räkor och mangosalsa

En lyx­ig och god som­marsal­lad där räkor­na och man­go­sal­san är den per­fek­ta kom­bi­na­tio­nen. Din­kel, även kal­lat spelt, är en fler­tu­sen­å­rig gam­mal vete­sort som bör­ja­de odlas i Euro­pa redan på sten­ål­dern och anses vara vårt urve­te.

Din­kel är rik på fib­rer och pro­te­in och ger en god mättnadskänsla.

Dinkelkornen behöver läggas i blöt i ca 8 timmar innan man tilllagar dem. Det behövs för att fytinsyran som finns i bland annat dinkel ska brytas ner och tillgängligheten av alla bra mineraler optimeras (fytinsyran hämmar). Blötläggningen gör också dinkelkornen mer aromrika.


2 portioner


Ingredienser


Dinkelsallad

1 dl dinkelkorn (kan bytas ut mot andra matgryn som t ex mathavre, matvete, havreris, bulgur eller quinoa)

1 salladslök

1 avokado

1 dl edamamebönor

200 g skalade räkor


Mangosalsa

125 g mango

½ gul paprika

½ röd paprika

1 liten schalottenlök

2 msk hackad koriander

½ lime


Gör så här

Lägg dinkelkornen i blöt över natten eller dagen. Koka grynen enligt anvisning på paketet.


Mangosalsa

Skala mangon och skär den i tärningar. Skölj paprikorna och skär i små bitar. Skala och hacka löken.

Tillsätt koriander och blanda ner allt i en skål. Pressa över limesaften och blanda om.


Dinkelsallad

Lägg upp grynen på ett fat. Skär salladslöken och dela avokadon i mindre bitar. Lägg edamamebönor, salladslök, avokado och räkor över grynen och blanda om.

Servera salladen med mangosalsan.

Dinkel, bönor och paprika kräver inte mycket mark för odling och är bra miljöval, framför allt om du väljer de ekologiska varianterna. Avokado och mango kan ha hög påverkan på vatten- och markresurser så ät dem inte för ofta och välj de ekologiska (gynnar den biologiska mångfalden). Tänk på att välja räkor märkta med MSC/ASC.

Näringsvärde per portion

Energi 395 kcal | Fett 14,7 g, varav mättat 2,4 g | Kolhydrat 32,4 g | Fibrer 9,3 g | Protein 28,2 g


Comments


bottom of page