top of page
Search

Havreplättar med äpple och kanel

Ta vara på de sista äpp­le­na i träd­går­den eller hos grannen (inget matsvinn här inte) och gör plät­tar­na lite nyt­ti­ga­re - och så mycket godare - med fyllig havre. Pas­sar lika bra till brun­chen som till mel­lan­mål för barnen eller jobba-hemma-lunchen.


Glutenfri - Plättarna blir glutenfria om du använder glutenfria havregryn.


4 portioner (ca 20 st)

Ingredienser

3 dl havregryn (glutenfria vid behov)

1 dl vatten

3 ägg

250 g cottage cheese (tex Keso)

1 äpple

1 tsk kanel

2 krm vaniljpulver

1 krm salt

Rapsolja till stekning


Tillbehör

250 g cottage cheese (tex Keso)

1 tsk malen kanel

1 äpple


Gör så här


Äppelplättar: Mixa havregryn, vatten, ägg och cottage cheese med en mixerstav. Riv äpplet grovt. Blanda ner äpple och kryddor i smeten. Klicka ut ca 1 ½ msk till varje plätt i en plättlagg med rapsolja och stek på medelvärme ca 3 minuter på varje sida.


Tillbehör: Blanda ihop cottage cheese och kanel i en skål. Riv äpplet grovt och blanda i.

Servera blandningen till de varma plättarna. Toppa eventuellt med lite bär.

Havre började odlas för minst 2000 år sedan i Kina och har sedan dess förädlats i en rad olika steg till de olika varianter vi har idag. De svenska sorterna är av hög kvalitet och har på senare år fått en revansch i de svenska köken. De är näringsrika, fulla av betaglukaner och innehåller förvånansvärt mycket protein och bra fett för att vara ett sädesslag. Och tur är det. Under århundraden var havren billig basföda för många befolkningar i Europa inklusive Sverige och bidrog till att befolkningen överlevde. I England och Skottland tvistade man dock om dess förträfflighet. På 1700-talet utkom en engelsk ordbok med följande definition: “Havren är känd som näring för männen i Skottland, för hästarna i England.” Från skotsk sida svarade man snabbt “England är ju nu för tiden berömt för sina hästar, men Skottland för sina män.”

Näringsvärde per portion

Energi 353 kcal | Fett 16,1 g, varav mättat 5,2 | Kolhydrat 26 g | Fibrer 3,4 g | Protein 24,3 g

Comments


bottom of page