En härligt grön ärtsoppa toppad med räkor. Gröna ärtor är små hälsopaket fyllda med fiber, protein och flavonoider (viktig antioxidant). Soppan passar bra att äta både varm och kall, och är perfekt att servera i små glas till förrätt eller på en buffé. Om du vill äta den som lunch eller middag så komplettera den med t ex fullkornsbröd eller varför inte havrepannkakor med färska bär om det är torsdag?

4 port.
Ingredienser
Ärtsoppa
2 schalottenlökar
1 röd chili (alt ½-1 krm chiliflakes)
1 msk rapsolja
8 dl vatten
600 g frysta gröna ärtor
2 msk lantbuljongpulver
2 lime
2 krm salt
Topping
1 röd paprika
1 röd chili
2 msk hackad koriander (kan ersättas med t ex persilja)
200 g skalade räkor
1 lime
Gör så här
Ärtsoppa: Skala löken och hacka den och chilin i små bitar. Hetta upp en kastrull med lite rapsolja. Fräs löken tills den blir mjuk. Häll på vatten och lägg ner ärtorna och buljongtärningen i kastrullen. Koka upp och låt koka 3 minuter. Lägg ner chilin och mixa till en slät soppa. Pressa ner limesaften i soppan. Smaka av med salt och peppar.
Topping: Hacka chili och paprika och rör ihop dem med räkor och koriander i en skål. Pressa över limesaften och blanda om.
Häll soppan i skålar, lägg på topping och servera direkt.
Gröna ärtor kräver inte mycket mark för odling och är klimatsmarta. Tänk på att alltid välja fisk och skaldjur märkta med MSC, ASC eller KRAV för mer hållbara val av sjömat. Läs mer i fiskguiden.wwf.se
Anpassa för dig
Vegetarisk/Vegansk: Ersätt räkor med till t ex edamame/sojabönor eller rostade solroskärnor
Näringsvärde per portion (utan tillbehör)
Energi 186 kcal | Fett 4,3 g, varav mättat 0,4 | Kolhydrat 16,4 g | Fibrer 7,1 g | Protein 16,9 g