top of page
Search

Grön ärtsoppa med räktopping

En här­ligt grön ärt­sop­pa top­pad med räkor. Grö­na ärtor är små hälsopaket fyllda med fiber, protein och flavonoider (viktig antioxidant). Sop­pan pas­sar bra att äta både varm och kall, och är per­fekt att ser­ve­ra i små glas till för­rätt eller på en buffé. Om du vill äta den som lunch eller middag så komplettera den med t ex fullkornsbröd eller varför inte havrepannkakor med färska bär om det är torsdag?

4 port.

Ingredienser

Ärtsoppa

2 schalottenlökar

1 röd chili (alt ½-1 krm chiliflakes)

1 msk rapsolja

8 dl vatten

600 g frysta gröna ärtor

2 msk lantbuljongpulver

2 lime

2 krm salt

Topping

1 röd paprika

1 röd chili

2 msk hackad koriander (kan ersättas med t ex persilja)

200 g skalade räkor

1 lime

Gör så här

Ärtsoppa: Skala löken och hacka den och chilin i små bitar. Hetta upp en kastrull med lite rapsolja. Fräs löken tills den blir mjuk. Häll på vatten och lägg ner ärtorna och buljongtärningen i kastrullen. Koka upp och låt koka 3 minuter. Lägg ner chilin och mixa till en slät soppa. Pressa ner limesaften i soppan. Smaka av med salt och peppar.

Topping: Hacka chili och paprika och rör ihop dem med räkor och koriander i en skål. Pressa över limesaften och blanda om.

Häll soppan i skålar, lägg på topping och servera direkt.

Gröna ärtor kräver inte mycket mark för odling och är klimatsmarta. Tänk på att alltid välja fisk och skaldjur märkta med MSC, ASC eller KRAV för mer hållbara val av sjömat. Läs mer i fiskguiden.wwf.se

Anpassa för dig

Vegetarisk/Vegansk: Ersätt räkor med till t ex edamame/sojabönor eller rostade solroskärnor


Näringsvärde per portion (utan tillbehör)

Energi 186 kcal | Fett 4,3 g, varav mättat 0,4 | Kolhydrat 16,4 g | Fibrer 7,1 g | Protein 16,9 g


bottom of page