Search

Grönsakslasagne med tomatsallad

För både hälsan och klimatets skull behöver vi alla äta mindre kött. Varför inte börja med vår grönsakslasagne? Vi byter kött­färs­ mot pap­ri­ka, spe­nat och zuc­chi­ni och får en både smak- och näringsrik lasag­ne. Vari­e­ra gärna grön­sa­ker­na, kanske har du några bortglömda i kylen? Matsvinn, nej tack!

4 port.


Ingredienser

2 medelstora paprikor (ca 200 g)

1 liten zucchini (ca 350 g)

1 msk raps- eller olivolja

½ tsk salt

65 g spenat

9 st (165 g) valfria lasagneplattor

500 g cottage cheese (tex Keso naturell)

3 ½ dl riven mozzarellaost (ca 200 g) eller annan riven hårdost


Tomatsås

2 gula lökar

2 vitlöksklyftor

½ msk raps- eller olivolja

2 förpackningar krossade tomater à 400 g

1 msk torkade örter som t ex oregano och basilika

½ tsk salt

1 krm svartpeppar


Tomat- & löksallad

200 g tomater

½ röd lök

65 g grönsallad

1 msk raps- eller olivolja

½ msk balsamvinäger

1 krm salt

1 krm svartpeppar

Färska basilikablad (kan uteslutas)


Gör så här

Sätt ugnen på 220 grader.


Tomatsås: Skala och finhacka lök och vitlök. Hetta upp en kastrull med rapsolja och fräs löken tills den mjuknar. Tillsätt krossade tomater och kryddor. Låt sjuda på svag värme i ca 10 min, rör om då och då.

Skär paprika och zucchini i mindre bitar. Hetta upp en stekpanna med olja och fräs grönsakerna tills de mjuknar. Strö över salt och blanda ner spenaten. Smörj en ugnsform där 3 lasagneplattor får plats på botten med lite olja. Häll på 3 msk tomatsås. Lägg på 3 lasagneplattor, hälften av grönsakerna, hälften av cottage cheese, 4 msk tomatsås och 1 dl ost . Lägg på 3 lasagneplattor, resten av grönsakerna, cottage cheese och 4 msk tomatsås och 1 dl ost. Lägg slutligen på 3 lasagneplattor, fördela den sista tomatsåsen över dem och strö över den sista rivna osten. Grädda lasagnen i mitten av ugnen i ca 20-25 min, tills plattorna är mjuka och lasagnen fått fin färg.


Tomatsallad: Skär tomaterna i skivor. Skala löken och skär den i tunna skivor. Blanda ihop tomater, lök och grönsallad i en skål. Ringla över rapsolja och vinäger. Krydda med salt och peppar. Blanda om. Dekorera eventuellt med basilikablad.


Servera lasagnen varm med löksalladen till.


Tips!

Gör gärna en dubbel sats så kan du frysa in i portioner och ta fram vid behov när tiden är knapp.


Välj svenska tomater när de är i säsong, deras klimatpåverkan kan vara mindre än hälften jämfört med de länder som värmer upp sina växthus med fossila bränslen. Dessutom använder vi mindre bekämpningsmedel jämfört med många andra länder. Oavsett ursprung är det bra att välja de KRAV-märkta eller EU-ekologiska och bland annat slå ett slag för den biologiska mångfalden.

Rätten är vegetarisk


Anpassa för dig

Laktosfri: Mängden laktos är inte så hög, men om du är känslig, använd laktosfri cottage cheese.

Glutenfri: Använd glutenfria lasagneplattor.


Näringsvärde per portion

Energi 379 kcal | Fett 15,4 g, varav mättat 6,4 g | Kolhydrat 34,6 g | Fibrer 5,7 g | Protein 22,6 g


Recent Posts

See All