Snyggt, nyttigt och så enkelt att göra att lågorna fortfarande flammar på grillen när det är klart. Stanna upp en stund och njut. Att leva blått handlar inte bara om maten du äter, utan om att leva gott överlag och uppskatta det som redan finns omkring oss.
Paprikasalsa
4 portioner
Ingredienser
1 burk hel, grillad paprika (ca 400 g avrunnen vikt)
1 liten vitlöksklyfta
½ - 1 krm chiliflakes
1 msk olivolja
1 krm salt
Gör så här
Häll av vätskan från paprikorna ordentligt. Skala vitlöken och skär den i mindre bitar. Mixa ihop paprika, vitlök, chiliflakes och olivolja allt till en slät sås i en mixer eller med en mixerstav. Smaka av med salt och ev mer chiliflakes.
Näringsvärde per portion
Energi 67 kcal | Fett 3,5 g, varav mättat 0,5 g | Kolhydrat 8,4 g | Fibrer 1,9 g | Protein 1 g
Tips!
Variera gärna smaksättningen genom att tillsätta örtkryddor som t ex basilika eller oregano.
Aubergineröra
6 portioner
Ingredienser
2 auberginer
1 vitlöksklyfta
2 msk citronsaft
2 msk tahini (sesampasta)
2 msk olivolja
½ tsk salt
1 krm svartpeppar
Gör så här
Sätt ugnen på 250 grader. Dela auberginerna på längden. Lägg dem i en ugnssäker form och ställ in i ugnen ca 30 minuter. Gröp ur köttet med en sked. Skala vitlöken och skär den i bitar. Dela citronen och pressa ur saften. Mixa aubergine med vitlök, citron, tahini, olivolja, salt och peppar i en mixer eller med en mixterstav
Näringsvärde per portion
Energi 93 kcal | Fett 7,4 g, varav mättat 1 g | Kolhydrat 3 g | Fibrer 3,1 g | Protein 2,4 g
Vegansk bearnaise
4 -6 portioner
Ingredienser
200 g skalade grönsaker, t ex 2 morötter, ½ palsternacka eller 1 bit rotselleri
½ gul lök
3 ½ dl grönsaksbuljong (3½ dl vatten + 1 buljongtärning)
1 msk raps- eller olivolja
1 msk ljus vinäger
2 tsk torkad dragon
1 krm salt
1 krm vitpeppar
Gör så här
Tvätta och skär grönsaker och lök i små tärningar. Låt koka mjuka i buljongen, ca 10-15 minuter. Mixa grönsaker och buljong med en mixerstav i kastrullen eller häll i en mixer/matberedare. Rör i olja, vinäger och dragon och mixa allt till en puré. Det går också att passera de kokta grönsakerna genom sil. Häll tillbaka i kastrullen och smaka av med peppar och ev. salt. Värm utan att koka.
Näringsvärde per portion
Energi 43 kcal | Fett 2,4 g, varav mättat 0,2 g | Kolhydrat 4 g | Fibrer 1,2 g | Protein 0,7 g
Såserna är inte bara väldigt goda och proppfulla med antioxidanter, fibrer och andra nyttigheter, de är också klimatsmarta. Vill du ha guldstjärna så välj grönsaker som är KRAV-märkta eller EU-ekologiska och gärna från Sverige i säsong.
Comments