top of page
Search

Grynsallad med varmrökt lax, betor och fänkål

Fisk är nyt­tigt, matgryn är fiber­rikt, pep­par­rot har sting och rät­ten är både snabb- och lätt­la­gad. Behö­ver vi säga mer?


4 portioner


Ingredienser

2 dl valfria matgryn (t ex mathavre, matvete, kvarngryn, bulgur fullkorn eller couscous fullkorn)

1 fänkål

2 gulbetor

100 g färsk grönkål

1 knippe dill

2 msk rostade sesamfrön

500 g varmrökt lax


Senapsdressing

⅓ dl rapsolja

⅓ dl vatten

⅓ dl vit balsamvinäger

1-2 tsk dijonsenap


Pepparrotskräm

2 dl matyoghurt

2 msk riven pepparrot

1 krm salt

1 krm svartpeppar


Gör så här


Senapsdressing: Mixa alla ingredienserna till dressingen med en stavmixer.


Grynsallad: Tillaga matgrynen enligt anvisningar på förpackningen. Ansa fänkålen och hyvla den tunt med mandolin eller osthyvel. Skölj betorna och hyvla dem tunt. Skär grönkålen i mindre bitar. Hacka dillen. ”Massera” grönkålen med lite av dressingen. Blanda ihop matgryn, fänkål, betor, grönkål och dill. Ringla över en del av dressingen och blanda om. Servera eventuellt resten till. Rosta sesamfröna kort i en het stekpannan utan att de bränns.


Pepparrotskräm: Blanda ihop alla ingredienser i en skål.


Servering: Skär bitar av den varmrökta laxen. Lägg dem ovanpå salladen. Toppa med rostade sesamfrön och servera pepparrotskrämen till.

Tänk på att alltid välja fisk och skaldjur märkta med MSC, ASC eller KRAV för mer hållbara val av sjömat. Läs mer i fiskguiden.se Rotfrukter, som gulbetor, de flesta matgryn och grönkål är mycket klimatsmarta grödor som inte kräver mycket mark att odla. Väljer du dessutom de svenska blir det extra bra.

Anpassa för dig

Laktosfri: Byt ut matyoghurt mot t ex laktosfri turkisk yoghurt

Mjölkfri: Byt ut matyoghurt mot t ex havrebaserad fraiche

Glutenfri: Använd quinoa eller glutenfri couscous eller bulgur


Näringsvärde per portion

Energi 611kcal | Fett 33,7 g varav mättat 6,2 g | Kolhydrat 34,9 g | Fibrer 8,4 g | Protein 38,2 g


bottom of page