Search

Grynsallad med linser, rödkål och fetaost

Vi rekom­men­de­rar att bör­ja var­je mål­tid med grön­sa­ker i sto­ra bitar. Då hinner du bli lite mätt innan du hugger in på huvudmåltiden. Men det hän­der att vi strim­lar, hac­kar, delar och dess­utom sväng­er ihop en liten vinä­grett. Resul­ta­tet är en ovan­ligt flärd­full vardagsrätt.

Grynsalladen går att göra glutenfri om du använder quinoa som matgryn och glutenfritt bröd som tillbehör.


6 portioner


Ingredienser

2 dl valfria matgryn (tex mathavre, matvete, kvarngryn, bulgur fullkorn eller couscous fullkorn)

1 förpackning (ca 380 g) färdigkokta linser av valfri sort

4 salladslökar

200 g rödkål

250 g coctailtomater

200 g fetaost (helst KRAV-märkt från Grekland, den är bäst för miljön)

1 dl granatäpplekärnor (motsvarar ca ett granatäpple)


Granatäpplevinägrett

1 dl olivolja (rapsolja går också bra)

1 dl vatten

1 dl äppelcidervinäger

1 krm salt

1 krm svartpeppar


Förslag på tillbehör

Fullkornsbröd

Hummus

Machesallad


Gör så här

Koka matgrynen enligt anvisningarna på förpackningen. Låt svalna. Strimla salladslök och rödkål. Dela tomaterna på hälften. Blanda matgryn, linser, salladslök, rödkål och tomater i en skål. Smula över fetaosten och toppa med granatäpplekärnor. Mixa alla ingredienser till vinägretten. Ringla över ⅔ av vinägrettdressingen och spara resten till serveringen om någon vill ha mer. Servera med valfria tillbehör.


Hälsosamt och klimatsmart! Fullkorn och linser står på första respektive tredje plats på Sveriges topp-10 av kostfaktorer som påverkar hälsan mest. Båda behöver vi äta mycket mer av för att hålla oss så friska som möjligt. I de blå zonerna är både fullkorn och baljväxter självklara inslag. De är proppfulla av näring och bioaktiva ämnen och dessutom rejält klimatsmarta.

Näringsvärde per portion, utan tillbehör

Energi 394 kcal | Fett 23,9 g, varav mättat 7,7 g | Kolhydrat 29,2 g | Fibrer 7,2 g | Protein 12,3 g

Recent Posts

See All