Börja gärna varje måltid med grönsaker i stora bitar. Då hinner du bli lite mätt innan du hugger in på huvudmåltiden. Men det händer att vi strimlar, hackar, delar och dessutom svänger ihop en liten vinägrett. Resultatet är en ovanligt flärdfull vardagsrätt. Grynsalladen går att göra glutenfri om du använder quinoa som matgryn och glutenfritt bröd som tillbehör.
6 portioner
Ingredienser
2 dl valfria matgryn (t ex mathavre, matvete, kvarngryn, bulgur fullkorn eller couscous fullkorn)
1 förpackning (ca 380 g) färdigkokta linser av valfri sort
4 salladslökar
200 g rödkål
250 g coctailtomater
200 g fetaost (helst KRAV-märkt från Grekland, den är bäst för miljön)
1 dl granatäpplekärnor (motsvarar ca ett granatäpple)
Vinägrett
1 dl olivolja (rapsolja går också bra)
1 dl vatten
1 dl äppelcidervinäger
1 krm salt
1 krm svartpeppar
Förslag på tillbehör
Fullkornsbröd
Hummus
Machesallad
Gör så här
Koka matgrynen enligt anvisningarna på förpackningen. Låt svalna. Strimla salladslök och rödkål. Dela tomaterna på hälften. Blanda matgryn, linser, salladslök, rödkål och tomater i en skål. Smula över fetaosten och toppa med granatäpplekärnor. Mixa alla ingredienser till vinägretten. Ringla över ⅔ av vinägrettdressingen och spara resten till serveringen om någon vill ha mer. Servera med valfria tillbehör.
Hälsosamt och klimatsmart! Fullkorn och linser står på första respektive tredje plats på Sveriges topp-10 av kostfaktorer som påverkar hälsan mest. Båda behöver vi äta mycket mer av för att hålla oss så friska som möjligt. I de blå zonerna är både fullkorn och baljväxter självklara inslag. De är proppfulla av näring och bioaktiva ämnen och dessutom rejält klimatsmarta.
Anpassa vid behov
Laktosfri: Äkta fetaost innehåller mycket lite laktos, men är du känslig finns även laktosfri fetaost.
Mjölkfri/vegansk: Byt ut fetaosten till en vegansk ost
Glutenfri: Använd quinoa eller glutenfri couscous eller bulgur. Välj ett glutenfritt bröd som tillbehör
Näringsvärde per portion, utan tillbehör
Energi 394 kcal | Fett 23,9 g, varav mättat 7,7 g | Kolhydrat 29,2 g | Fibrer 7,2 g | Protein 12,3 g
Commentaires