Search

Het böngryta med feta

Att umgås med vän­ner är en viktig del av att leva blått och nu får vi äntligen rå om varandra igen. Bjud på en höstig, lätt­la­gad gry­ta med zucchini och klimatsmarta bönor. Att den innehåller massor av protein och fibrer ser vi som en bonus.



2 portioner


Ingredienser


1 liten zucchini (ca 250 g)

1 paprika, valfri färg

½ rödlök

1 vitlöksklyfta

1 ½ msk rapsolja att steka i

½ tsk paprikapulver

½ - 1 krm chiliflakes

200 g krossade tomater

1 msk lantbuljongpulver

1 dl vatten

1 msk hackad färsk rosmarin eller 1 tsk torkad

1 msk hackad färsk basilika eller 1 tsk torkad

1 krm salt

1 tsk honung

1 förpackning (380 g) små vita bönor (avrunnen vikt 230 g)*


Till servering

100 g fetaost

blandad sallad


Gör så här

Skär zucchini och paprika i mindre bitar. Skala och hacka lök och vitlök. Hetta upp en gryta med rapsolja. Lägg i lök, vitlök och grönsaker och fräs med paprikapulver och chilipeppar på medelvärme ett par minuter. Tillsätt krossade tomater, buljongpulver, vatten, rosmarin, basilika, salt och honung. Låt koka ca 10 minuter på medelvärme. Häll av bönorna och skölj i kallt vatten. Lägg ner bönorna i grytan och låt de bli varma.

Servera grytan med fetaosten och gärna en blandad grönsallad till.


*Om du använder torra bönor så tillaga dem enligt förpackningen först


Baljväxter (bönor, ärtor och linser) kräver lite mark för odling och är mycket bra miljöval, framför allt om du väljer de ekologiska varianterna (KRAV eller EU-ekologiska). Rötterna på bönor fångar upp kväve som finns i luft och mark, omvandlar det till näring och behöver därför mindre gödsel än många andra grödor. Håll gärna utkik efter de svenska varianterna.

Näringsvärde per portion

Energi 669 kcal | Fett 27,1 g, varav mättat 9,7 g | Kolhydrat 58,1 g | Fibrer 27,9 g | Protein 34,8 g


Recent Posts

See All