top of page
Search

Snittar med ärtpesto och hummus

Att leva blått hand­lar ock­så om att umgås med vän­ner och unna sig det lil­la extra ibland, t ex fina och goda små snittar 😋 Vi gör dem med nöt- och fröbröd och toppar med ärtpesto och hummus. Brödet bakas utan mjöl och behöver varken knådas eller jäsas. Enklare kan det inte bli.

Nöt- & fröbröd

1 bröd, ca 32 skivor


Ingredienser


2 dl (120 g) solroskärnor

1¾ dl (120 g) pumpakärnor

2 dl (120 g) linfrön

1½ dl (100 g) sesamfrön

1½ dl (75 g) hasselnötter eller mandlar

1 dl havregryn

1 ½ tsk salt

4 ägg

4 msk raps- eller olivolja


Till brödformen

Bakplåtspapper


Gör så här

Sätt ugnen på 160 grader. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Vispa upp äggen lätt. Häll ner äggen och oljan i bunken med de torra ingredienserna och rör om väl. Klä en brödform (1,5 liter) med bakplåtspapper. Häll i smeten så att den fördelar sig jämnt i formen. Grädda i 45-50 min. Låt brödet svalna helt innan du skär upp det i tunna skivor med en vass kniv.


Tips! Brödet går utmärkt att frysa in, som det är eller i skivor. Variera gärna med olika sorters röror eller andra pålägg.

För hälsans och planetens skull behöver vi äta mer nötter och frön (som t ex solros-, pumpafrön). De är rika på protein, bra fettsyror, fibrer, antioxidanter och andra bioaktiva ämnen som kroppen behöver. Välja gärna de ekologiska varianterna, då minskas användandet av kemiska bekämpningsmedel och den biologiska mångfalden gynnas.

Anpassa för dig


Glutenfritt bröd: Använd glutenfria havregryn


Näringsvärde per skiva

Energi 128 kcal | Fett 11,3 g, varav mättat 1 g | Kolhydrat 1,2 g | Fibrer 0g | Protein 4,6 g


Ärtpesto

En busenkel och klimatsmart pesto som passar perfekt på snittar. Den är också utmärkt som röra till pasta, grillat eller andra maträtter. Förbered, ställ i kylen och bred på snittarna strax före gästerna kommer.


Ingredienser

2 dl frysta gröna ärtor

1 vitlöksklyfta

½ dl solroskärnor (el pumpakärnor)

½ kruka färsk basilika (eller 2 msk fryst)

1 msk pressad citronsaft

½ dl oliv- eller rapsolja

½ tsk salt

1 krm svartpeppar


Gör så här

Tina ärtorna. Skala vitlöken och skär den i mindre bitar. Mixa alla ingredienser till en röra, med en mixerstav eller i en matmixer. Vill du ha den lite lösare kan du späda med lite vatten. Smaka av med salt och peppar.

Våra svenska, gröna ärtor är i världsklass och mycket klimatsmarta. De växer i ärtbaljor (ärtskidor) och plockas strax innan de är mogna, därav den gröna färgen. Mogna varianter blir gula och torra. De svenska ärtorna fryses in snabbt efter skörd och behåller på så sätt både högt näringsvärde, vacker färg och god smak.

Näringsvärde per portion (drygt en matsked)

Energi 56 kcal | Fett 5 g, varav mättat 0,4 g | Kolhydrat 1,2 g | Fibrer 0,8 g | Protein 1,1 g


Hummus

Hummus kommer ursprungligen från mellanöstern, men äts flitigt i medelhavsregionen och på senare tid även här uppe i norr. God, enkel att göra, proteinrik, hälsosam och klimatsmart - kan det bli bättre? Perfekt till snittarna, men prova gärna på en smörgås eller som en röra till maten också.


Ingredienser

1 fp (380 g) konserverade kikärtor (avrunnen vikt ca 290 g)

2 små skalade vitlöksklyftor

1 msk hackad persilja

2 msk olivolja

1 msk tahini (sesampaste)

2 msk pressad citronsaft

2 krm salt

½ tsk spiskummin


Gör så här

Mixa alla ingredienser i en matberedare eller med en mixerstav, till en jämn röra. Förvara svalt om hummusen inte äts direkt.

Kikärtor har, precis som andra baljväxter, mycket låg klimatpåverkan och är resurssmarta. Visste du att man kan använda kikärtsspadet istället för ägg? 3 msk motsvarar ett normalstort ägg.

Näringsvärde per portion (receptet delat på 6 portioner)

Energi 121 kcal | Fett 7 g, varav mättat 1 g | Kolhydrat 8,5 g | Fibrer 3,6 g | Protein 4,3 g

bottom of page