top of page
Search

Kanelbullar med mindre socker

Kanelbullar är toppen. Kanelbullar bakade med mindre socker är ännu bättre. Vi bakar dem med fullkornsdinkel och gör dem i mindre format 💛 De blir saf­ti­ga och oer­hört svå­ra att motstå. Att äta gott och njuta av livet är en viktig del av att leva blått.



Ca 40 st

Ingredienser

4 ½ dl valfri mjölk

25 g jäst

¾ dl rapsolja

4 msk strösocker

1 ½ tsk mald kardemumma

½ tsk salt

½ uppvispat ägg (spara resten till pensling)

7 dl (420 g) vetemjöl special

3 dl dinkelmjöl fullkorn

Fyllning

50 g rumsvarmt smör

4 msk strösocker

1 msk mald kanel

Topping

½ uppvispat ägg (till pensling)

½ dl flagad mandel (valfritt)

Gör så här

Värm mjölken tills den blir fingervarm. Häll den i en bunke, smula ner jästen och rör om tills den löst sig. Tillsätt övriga ingredienser och arbeta ihop till en smidig, men lös deg (då blir det fluffiga bullar). Låt jäsa under bakduk i ca 40 minuter. Blanda under tiden samman fyllningen. Sätt ugnen på 230 grader (något lägre i varmluftsugn).


Mjöla ett bakbord och kavla ut degen ganska tunt till en rektangulär platta, ca 50 cm lång och 30 cm bred (alternativ dela degen på mitten och gör bullar i två omgångar). Med en degskrapa går det lättare att hantera degen. Bred på fyllning och vik plattan dubbel, från långsidan. Skär cirka 40 långa remsor. Snurra varje remsa och gör en lös knut. Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper. Det går också bra att rulla ihop hela plattan som en rulltårta och skära av 40 bullar som läggs i bullformar med “rundningarna” uppåt. Täck med bakduk och låt jäsa ca 40 minuter. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö mandel över om du vill. Grädda dem mitt i ugnen i 6-8 minuter eller tills de fått fin färg. Låt svalna på galler.


Tips! Det går även utmärkt att göra en eller två vetekransar eller flätor av det här receptet. Grädda dem då i 200-225 grader i 15-20 minuter.


Variera gärna med andra fyllningar


Vaniljbullar

50 g rumsvarmt smör

3 msk strösocker

2 tsk vaniljsocker

Mandelbullar

200 g riven mandelmassa


Dinkel är ett urvete som odlades redan på stenåldern och som fått lite av en revansch på senare år. Det finmalda dinkelmjölet med fullkorn är milt och går jättebra att använda i t ex våfflor, pannkakor, pajdegar, bröd, kex, kakor och bullar. Välj ägg och mejeriprodukter från Sverige, gärna KRAV-märkta.

Anpassa vid behov

Laktosfria: Använd laktosfri mjölk. Smör är så gott som laktosfritt, men om du är mycket känslig så använd laktosfritt smör.

Mjölkfria: Byt mjölken mot en växtbaserad, tex baserad på havre. Använd mjölkfritt matfett.

Veganska: Byt mjölken och smöret mot växtbaserade varianter. Uteslut ägget och pensla bullarna med den växtbaserade drycken.

Näringsvärde per portion (beräknad på mellanmjölk)

Energi 95 kcal | Fett 3,3 g, varav mättat 1g | Kolhydrat 13,7 g | Fibrer 0,8 g | Protein 2,1 g


Yorumlar


bottom of page