top of page
Search

Kalljästa frukostfrallor med solrosfrön

Börja dagen med nybakade, saftiga frallor fulla med nyttigheter. Lyx på hög nivå och köket doftar ljuvligt. Genom att långjäsa frallorna optimerar du dessutom mineralupptaget, läs mer om det här >>


20 st


Ingredienser


7½ dl kallt vatten

50 g jäst

2 msk hela linfrön

5 msk solroskärnor

1 msk rapsolja eller olivolja

2 tsk salt

9 dl rågsikt

6 dl dinkelmjöl fullkorn


Topping

1 ägg

2 msk solroskärnor


Gör så här


Kvällen dag 1

Häll vattnet i en bunke, smula ner jästen och rör om tills den löser sig. Häll i övriga ingredienser och blanda ihop ordentligt till en kladdig deg. Använd gärna en hushållsassistent eller en elvisp med degkrokar. Ta upp degen på ett mjölat bakbord. Dela degen i 20 bitar och forma frallor (enklast blir det med en degskrapa och lite mjölade händer). Lägg frallorna på ett bakplåtspapper i en långpanna eller plåt som får plats i kylskåpet. Låt jäsa i rumstemperatur i ca 30 minuter och ställ sen in i kylen över natten. (Om det är svårt att få plats med en plåt i kylen, kan du ställa in degen i degbunken och forma frallorna på morgonen istället).


Morgonen dag 2

Sätt ugnen på 225 grader. Ta ut frallorna från kylen och låt de jäsa i rumstemperatur i ca 30-40 minuter. Vispa upp ägget, pensla frallorna lätt och strö över solrosfrön. Grädda i ca 20-25 minuter, eller tills de fått fin färg och är genomgräddade. Låt svalna på ett bakgaller.

Det här är ett hälsosamt och klimatsmart sätt att börja dagen på. Både mjölet och solrosfröna är snälla mot miljön, men välj gärna de ekologiska om du kan. De odlas utan kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel. Visste du att en solros kan ge upp till 2000 frön? Inte undra på att de är ståtliga!

Anpassa för dig

Veganska: Pensla frallorna med t ex havredryck eller vatten istället för ägg


Näringsvärde per fralla

Energi 177 kcal | Fett 3,6 g, varav mättat 0,3 g | Kolhydrat 28,8 g | Fibrer 3,5 g | Protein 5,4 g


Comments


bottom of page