top of page
Search

Krispiga bönbollar med grapefruktsallad

Sugen på något vegetariskt? Grat­tis, då har du valt rätt recept. Vi gör en rätt med bön­bol­lar på svar­ta bönor och får både C‑vitamin och pro­te­in på köpet.


4 port.


2 dl valfritt ris, t ex fullkornsris/råris, svart ris, långkornigt ris, basmatiris

Grapefruktsallad

65 g rucola

50 g valfria groddar, t ex böngroddar

1 grapefrukt


Bönbollar

1 fp (380 g) svarta bönor (avrunnen vikt 230 g)*

1 gul lök

½ dl solroskärnor

1 vitlöksklyfta

½ dl hackad persilja (färsk el fryst)

1 tsk spiskummin

1 krm chilipulver

½ tsk salt

1 dl havremjöl

2 msk rapsolja


Citron- & myntasås

2 dl matyoghurt

2 msk hackad mynta

½ citron (helst ekologisk)

1 krm salt

1 krm svartpeppar


Gör så här


Koka riset enligt anvisning på förpackningen.


Citron- & myntasås: Tvätta och riv skalet fint på citronen. Blanda det med resten av ingredienserna till såsen.


Grapefruktsallad: Skölj rucolan och lägg den på ett fat. Blanda ner groddar. Skär bort skalet från grapefrukten med en vass kniv. Se till att även det vita försvinner. Skär ut skinnfria klyftor och blanda dem med salladen.


Bönbollar: Häll av vattnet från bönorna och skölj dem i kallt vatten. Skala löken och skär den i grova bitar. Mixa bönor, lök, solroskärnor, vitlök, kryddor och havremjöl med en mixerstav eller i en matberedare. Forma smeten till små bollar med händerna eller klicka ner smeten direkt i stekpannan med två teskedar. Hetta upp en stekpanna med rapsolja och stek bollarna på medelvärme ca 3-4 min på varje sida. Servera bollarna med grapefruktsallad, såsen och valfritt ris.


*Använder du torra bönor, tillaga dem enligt anvisningen på förpackningen först.

Bönor är riktigt klimatsmarta och extra bra blir det om du väljer de svenska varianterna - prova gärna olika! Bönornas rötter fångar upp kväve i luft och mark och omvandlar det till sin egen näring. På så vis behöver de mindre gödsel än många andra grödor

Anpassa vid behov

Laktosfria: Byt matyoghurt mot laktosfri turkisk yoghurt

Mjölkfria/veganska: Byt matyoghurten mot t ex havrebaserad fraiche

Glutenfria: Använd glutenfritt havremjöl eller gör eget genom att mixa glutenfria havregryn till ett mjöl


Näringsvärde per portion (beräknat på råris)

Energi 467 kcal | Fett 17,9 g, varav mättat 4,1 g | Kolhydrat 56,2 g | Fibrer 9,6 g | Protein 15,1 g

Comments


bottom of page