top of page
Search

Linssoppa med purjolök & morötter

Linser är supermat på riktigt. Klimatsmarta, lättlagade och näringsrika med mycket protein och fiber. De tillhör släktet baljväxter och kommer i olika varianter - röda, gröna, bruna, gula och svarta. På senare tid odlas allt fler i Sverige, håll utkik när du handlar. Vi skulle gärna bjuda våra förebilder i de blå zonerna på den här vackra soppan.


4 port.


½ purjolök (ca 50 g)

2 vitlöksklyftor

2 morötter

2 tsk riven ingefära

2 msk rapsolja

1 burk (400 g) krossade tomater

1 liter vatten

2 dl torkade röda linser

2 msk lantbuljongpulver

1 tsk sambal oelek

1 tsk torkad oregano

1 tsk torkad timjan

1 krm salt


Topping

Rivna morötter, ingefära och lite morotsblast (kan uteslutas)


Gör så här

Skölj och hacka purjolöken. Skala och hacka vitlöken. Skala morötterna och ingefäran och riv dem fint. Hetta upp en kastrull med rapsolja och bryn alltsammans utan att det tar färg. Skölj linserna. Häll i krossade tomater, vatten, röda linser, buljongpulver och kryddor. Låt sjuda på medelstark värme i 15-20 minuter, rör om några gånger under tiden. Toppa med lite rivna morötter, ingefära och eventuellt lite morotsblast.


Tips! Soppan går utmärkt att frysa.


Linser är mycket klimatsmarta och näringsrika. Morötter, liksom andra som rotfrukter kräver inte mycket mark för att odlas och har mycket låg klimatpåverkan. De är dock en av de mest besprutade grödorna i Sverige så även om de är klimatsmarta är det klokt att välja de ekologiska morötterna.

Näringsvärde per portion

Energi 227 kcal | Fett 7,6 g, varav mättat 0,6 g | Kolhydrat 26 g | Fibrer 4,4 g | Protein 11,4 g


Comentarios


bottom of page