Search

Ljummen bönsallad med tomat och mangold

En enkel och matig sallad, full av protein, fiber, fleromättade fettsyror, antioxidanter och bioaktiva ämnen som gynnar hälsan. Helt i stil med hur de vitala hundraåringarna i de blå zonerna äter. Den här varianten är vegansk, men den går utmärkt att komplettera med till exempel varmrökt lax. Passar också bra på buffébordet.


2 portioner


Ingredienser

500 g blandade bönor som haricots verts, brytbönor, sockerärtor och edamame- eller sojabönor

1 röd lök

2 vitlöksklyftor (kan uteslutas)

200 g plommontomater (eller valfri sort)

60 g mangold

1 tsk örtsalt

1 tsk örtagårdskrydda

1 krm svartpeppar


Senapsdressing

½ dl rapsolja

½ dl vatten

2 tsk vitvinsvinäger

1 ½ tsk dijonsenap


Tillbehör

2 msk Fullkornskrisp (recept >)


Gör så här

Putsa bönorna och skär de i mindre bitar. Koka upp vatten i en kastrull och lägg ner bönorna, stäng av värmen och låt de stå ca 5 minuter. Häll av vattnet. Skala löken och vitlöken och skär dem i tunna skivor. Hetta upp en stekpanna och fräs dem tills de mjuknar och fått lite färg. Häll ner bönorna, blanda om och låt allt bli varmt. Skölj tomaterna, dela dem på hälften, skölj mangolden och blanda ner allt i pannan. Mixa alla ingredienser till dressingen med en stavmixer. Häll på dressingen och blanda om. Toppa med fullkornskrisp.

Laga gärna den här rätten under sommarhalvåret när du kan göra den med svenska, smak- och näringsrika råvaror. Välj gärna de ekologiska varianterna så bevaras den biologiska mångfalden bättre. Förvara tomaterna i rumstemperatur innan de ska serveras, då smakar de svensk sommar.

Näringsvärde per portion inkl fullkornskrisp (räknad på 50% haricot vertes och 50% sojabönor): Energi 567 kcal | Fett 36,3 g, varav mättat 3,3 g | Kolhydrat 30,7 g | Fibrer 15,1 g | Protein 23 g


Recent Posts

See All