top of page
Search

Ljummen bönsallad med tomat

En enkel och matig sallad, full av protein, nyttiga fettsyror och antioxidanter som gynnar hälsan. Helt i stil med hur de vitala hundraåringarna i de blå zonerna äter. Den här varianten är vegansk, men den går utmärkt att komplettera med till exempel svensk grillad eldost, en bit fisk, tofu eller något annat vegetariskt tillbehör. Passar också bra på buffébordet.


2 portioner


Ingredienser

500 g bönor, gärna blandade (t ex haricots verts, brytbönor, sockerärtor och edamame- eller sojabönor)

1 röd lök

2 vitlöksklyftor (kan uteslutas)

200 g plommontomater (eller valfri sort)

60 g mangold (bladspenat går också bra)

1 tsk örtsalt

1 tsk örtagårdskrydda

1 krm svartpeppar


Senapsdressing

½ dl rapsolja

½ dl vatten

2 tsk vitvinsvinäger

1 ½ tsk dijonsenap


Tillbehör


Gör så här

Koka bönorna enligt anvisning på förpackningen. Häll av vattnet. Skala löken och vitlöken och skär dem i tunna skivor. Hetta upp en stekpanna och fräs dem tills de mjuknar och fått lite färg. Häll ner bönorna, blanda om och låt allt bli varmt. Skölj tomaterna, dela dem på hälften, skölj mangold (eller spenat) och blanda ner allt i pannan. Mixa alla ingredienser till dressingen med en stavmixer. Häll på dressingen och blanda om. Toppa med havreskrisp.

Med hänsyn till klimatet använder vi här frysta bönor. Under sommarhalvåret går det bra att använda färska och lokalt odlade bönor. Välj gärna de ekologiska varianterna så bevaras den biologiska mångfalden bättre. Förvara tomaterna i rumstemperatur innan de ska serveras, då smakar de sommar.

Näringsvärde per portion inkl havrekrisp (räknad på 50% haricot vertes och 50% sojabönor): Energi 567 kcal | Fett 36,3 g, varav mättat 3,3 g | Kolhydrat 30,7 g | Fibrer 15,1 g | Protein 23 g


Comments


bottom of page