Search

Mikrovana med makroeffekt

Ät blått och börja grönt. Börja varje måltid med en liten skål med grönsaker i stora bitar och ät grönsakerna först när du äter ute. En enkel vana som inte tar mer än två minuter, men som gör stor skillnad för hälsan.

  • De stora bitarna gör att du får tugga lite extra, matsmältningen sätter igång och du hinner bli lite lagom mätt innan huvudmåltiden.

  • Fiberrika grönsaker hjälper också till att balansera blodsockret mellan måltiderna och minskar risken för sötsug.

  • Grönsaker och frukter är proppfulla med näring och bioaktiva ämnen, till exempel flavonoider som är viktiga för hälsan.

Använd gärna små skålar som rymmer ca 150 gram grönsaker, det brukar vara lagom. Kanske hittar du några nya fina på loppis? Köp hem grönsaker efter säsong och blanda gärna i några bitar frukt för att variera.

Varje liten sallad på bilden motsvarar ca 150 g grönsaker.


Preppa

Ont om tid? Skär grönsakerna på söndagen och förvara i kylen. Toppa gärna med lite dressing. Även den håller flera dagar i kylen.


Tre förslag på små sallader:


50 g rödkål

50 g blomkål

50 g gul paprika


Näringsvärde per portion

Energi 40 kcal | Fett 0,3 g, varav mättat 0 g | Kolhydrat 5,8 g | Fibrer 3,2 g | Protein 1,8 g


50 g gurka

50 g morötter

50 g cocktailtomater


Näringsvärde per portion

Energi 37 kcal | Fett 0 g, varav mättat 0 g | Kolhydrat 6,7 g | Fibrer 2 g | Protein 1,2 g


50 g päron

50 g mangold

50 g sockerärtor


Näringsvärde per portion

Energi 56 kcal | Fett 0,3 g, varav mättat 0 g | Kolhydrat 9,2 g | Fibrer 2,8 g | Protein 2,7 g


Hälso-dressing:

1 dl raps- eller olivolja ½ dl vit balsamvinäger ½ dl vatten 1-2 tsk dijonsenap Salt och peppar efter smak


Blanda ihop alla ingredienser med till exempel en stavmixer. Senapen ger härlig smak och gör att dressingen håller ihop. Går även att variera med t ex örtkryddor av olika slag. För maximal hälsoboost, toppa gärna med fullkornskrisp - recept hittar du här.

Flavonoider verkar bland annat som antioxidanter och är viktiga för hjärnan och minnet och kan kopplas till minskad risk för utvecklingen av en rad olika sjukdomar. Grönsaker och frukter rika på flavonoider är bland annat paprika, broccoli, baljväxter, selleri, lök, betor, äpplen, citrusfrukter, blåbär och jordgubbar.




Recent Posts

See All