top of page
Search

Paella på nordiskt vis

Om du, som vi, inte heller kan få nog av saffran så prova den här enkla rätten. Vi byter ris mot havre och vips blir pael­lan lite mer klimatsmart. Den är både rik på fiber och pro­te­in. På köpet får du lite C‑vitamin för immun­för­sva­ret.


4 port.


Ingredienser

1 röd paprika

2 schalottenlökar eller en gul lök

1 vitlöksklyfta

3 msk rapsolja

0,5 g saffran

2 ½ dl havreris

4 dl vatten alternativt 3 dl vatten + 1 dl vitt vin

1 msk lantbuljongpulver

1 dl frysta gröna ärtor

2 tomater

300 g skalade räkor

1 krm peppar

1 citron

(½ -1 krm sambal oelek för lite “sting”, kan uteslutas)


Gör så här

Skölj paprikan och skär den i strimlor. Skala och hacka lök och vitlök. Hetta upp en stor stekpanna eller gryta med rapsolja och fräs paprikan i några minuter. Lägg upp paprikan på ett fat. Hetta upp stekpannan igen och fräs lök och vitlök i rapsolja tills det blir mjukt. Tillsätt saffran, havresris, vatten, ev vin och buljongpulver. Låt koka upp och sen sjuda under lock i ca 15 minuter. Rör ett par gånger under tiden. Tina ärtorna och skär tomaterna i bitar och citronen i klyftor. Lägg ner paprika, räkor, tomater och ärtor i pannan och smaka av med peppar. Dekorera med citronklyftor och pressa gärna citronsaft över.


Det här är en lätt rätt som bara innehåller 300 kcal. Komplettera den gärna med en sallad, ugnsrostade grönsaker och/eller fullkornsbröd.


Tänk på att alltid välja fisk och skaldjur som är märkta med MSC, ASC eller KRAV. Vanligt ris är en ganska resurskrävande gröda varför det är klokt att byta ut det mot tex havreriset, som i den här rätten, när det går.

Näringsvärde per portion (inkl vin i rätten)

Energi 295 kcal | Fett 12,8 g, varav mättat 1,4 g | Kolhydrat 20 g | Fibrer 4,6 g | Protein 18,1 g
bottom of page