Rotfruktssoppa med ingefära, apelsin och chili
- Healthy blue habits
- Jul 6, 2024
- 2 min read
Servera soppan kall som förrätt eller varm som huvudrätt. Eller tvärtom. En snabb lättlagad soppa som passar perfekt till sommarlunchen eller när det står picknick på programmet. Den har både sting och sötma och är full av hälsosamma antioxidanter.

2 portioner som huvudrätt, 6 port som förrätt eller enklare lunch
Ingredienser
Soppa
1 gul lök
ca 2 cm ingefära
1 krm chiliflakes eller 1 liten bit chili
2 msk rapsolja
300 g morötter (ca 3 normalstora)
200 g palsternacka (ca 2 normalstora)
8 dl vatten
1½ msk lantbuljongpulver
1 apelsin
Förslag på tillbehör
Fullkorns- eller fröbröd (recept >>)
Fullkornskrisp (recept >>)
Hummus
Gör så här
Skala och hacka löken. Skala ingefäran och riv den fint. Skär chilin i mindre bitar. Hetta upp en kastrull med rapsolja och fräs lök, ingefära och chili några minuter tills löken mjuknar. Tvätta och skala (vid behov) morötter och palsternacka och skär dem i mindre bitar. Lägg grönsakerna i kastrullen och tillsätt vatten och lantbuljong. Koka upp och låt koka 10 minuter. Mixa soppan slät med en mixerstav. Pressa ut ca 1 dl saft ur apelsinen och mixa ner det i soppan. Späd eventuellt med mer vatten. Häll upp soppan i glas eller skålar och toppa med fullkornskrisp. Servera med fullkornsbröd eller fröknäcke, gärna med en klick hummus.
Tips!
Toppa gärna med kräftstjärtar eller handskalade räkor
Precis som andra rotfrukter kräver morötter och palsternackor inte mycket mark för att odlas och har mycket låg klimatpåverkan. Välj gärna de svenska och ekologiska varianterna.
Näringsvärde per (större) portion, utan tillbehör
Energi 290 kcal | Fett 14,2 g, varav mättat 1,1 g | Kolhydrat 32,7 g | Fibrer 8,7 g | Protein 3,9 g
Comentários