Search

Rotfruktssoppa med ingefära, apelsin och chili

Servera soppan kall som förrätt eller varm som huvudrätt. Eller tvärtom. En snabb lätt­la­ga­d soppa som passar perfekt till sommarlunchen eller när det står pick­nick på pro­gram­met. Den har både sting och söt­ma, fibrer, C‑vitamin, antioxidanter och en rad hälsosamma bioaktiva ämnen.

2 portioner som huvudrätt, 6 port som förrätt eller enklare lunch


Ingredienser


Soppa

1 gul lök

Ca 2 cm ingefära

1 krm chiliflakes eller 1 liten bit chili

2 msk rapsolja

300 g morötter (ca 3 normalstora)

200 g palsternacka (ca 2 normalstora)

8 dl vatten

1,5 msk lantbuljongpulver

1 apelsin


Förslag på tillbehör

Fullkorns- eller fröbröd

Fullkornskrisp (recept >>)

Hummus


Gör så här

Skala och hacka löken. Skala ingefäran och riv den fint. Skär chilin i mindre bitar. Hetta upp en kastrull med rapsolja och fräs lök, ingefära och chili några minuter tills löken mjuknar. Tvätta och skala (vid behov) morötter och palsternacka och skär dem i mindre bitar. Lägg grönsakerna i kastrullen och tillsätt vatten och lantbuljong. Koka upp och låt koka 10 minuter. Mixa soppan slät med en mixerstav. Pressa ut ca 1 dl saft ur apelsinen och mixa ner det i soppan. Späd eventuellt med mer vatten. Häll upp soppan i glas eller skålar och toppa med fullkornskrisp. Servera med fullkornsbröd eller fröknäcke, gärna med en klick hummus.


Tips!

Toppa gärna med kräftstjärtar eller handskalade räkor

Precis som andra rotfrukter kräver morötter och palsternackor inte mycket mark för att odlas och har mycket låg klimatpåverkan. Välj gärna svenska och ekologiska.

Näringsvärde per (större) portion, utan tillbehör

Energi 290 kcal | Fett 14,2 g, varav mättat 1,1 g | Kolhydrat 32,7 g | Fibrer 8,7 g | Protein 3,9 g

Recent Posts

See All