Nu har vi längtat i elva månader. Vi kan inte hålla oss längre. Fram med mjölet och saffranet. Det är dags att baka lussebullar på blått vis, med lite mindre socker och i mindre format. Dinkelmjöl med fullkorn gör dem lite saftigare och mer hälsosamma. Vi bakar några extra som vi bjuder grannen på. Kärlek och bakglädje kan man inte få för mycket av.
Ca 32 små saffransbullar eller 1-2 kransar
2 ½ dl valfri mjölk (beräknad på mellanmjölk)
25 g jäst
¾ dl rapsolja
½ g saffran
½ uppvispat ägg (spara resten till pensling)
3 dl dinkelmjöl fullkorn
5 dl vetemjöl special
6 msk strösocker
2 krm salt
Garnering
½ ägg till pensling (det som blev över från degen)
64 russin (ca 40 g)
Gör så här
Värm mjölken tills den blir fingervarm (37 grader). Häll den i en bunke, smula ner jästen och rör om tills den löst sig. Rör i oljan och saffranet. Tillsätt övriga ingredienser och arbeta ihop till en smidig, men relativt lös deg (då blir det fluffiga bullar). Låt jäsa under bakduk i 45 minuter. Sätt på ugnen på 225 grader (något lägre i varmluftsugn).
Mjöla ett bakbord, häll ut degen, dela den i 32 bitar och forma önskad form på lussebullar. Tryck ner ett russin i varje “rundning”. Degen kan även bakas ut till en eller två kransar. Täck med bakduk och låt jäsa ca 30 minuter. Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda dem mitt i ugnen i 5-6 minuter eller tills de fått fin färg. Kransar gräddas i 200-225 grader i 15-20 minuter, beroende på storlek.
Tips! Saffransbullarna håller sig som saftigast och godast om du förvarar dem i frysen. Tina i rumstemperatur och värm gärna några minuter i 150 graders ugn innan de serveras, så blir de nästan som nybakade igen.
Dinkel är vårt urvete som odlades redan på stenåldern och som fått lite av en revansch på senare år. Finmalt dinkelmjöl fullkorn är milt och går perfekt att blanda i våfflor, pannkakor, pajdegar, bröd, kex, kakor och bullar utan att de nyttiga fullkornen märks. Välj ägg och mejeriprodukter från Sverige och gärna KRAV-märkta.
Anpassa vid behov
Laktosfria: Använd laktosfri mjölk
Mjölkfria: Byt mjölken mot växtbaserad, tex havredryck
Veganska: Uteslut ägget, byt mjölken mot en växtbaserad, t ex havredryck och pensla bullarna med samma dryck.
Näringsvärde per saffransbulle
Energi 91 kcal | Fett 2,7 g, varav mättat 0,3g | Kolhydrat 13,8 g | Fibrer 1 g | Protein 2,3 g
댓글