Search

Saffransbullar med mindre socker

Nu har vi längtat i elva månader. Vi kan inte hålla oss längre. Fram med mjölet och saffranet. Det är dags att baka lussebullar på blått vis, med lite mindre socker och i mindre format. Dinkelmjöl med fullkorn gör dem lite saftigare och mer hälsosamma. Vi bakar några extra som vi bjuder grannen på. Kärlek och bakglädje kan man inte få för mycket av.


Ca 32 små lussebullar


2 ½ dl valfri mjölk (beräknad på mellanmjölk)

25 g jäst

¾ dl rapsolja

½ g saffran

½ uppvispat ägg (spara resten till pensling)

3 dl dinkelmjöl fullkorn

5 dl vetemjöl special

6 msk strösocker

2 krm salt


Garnering

½ ägg till pensling (det som blev över från degen)

64 russin (ca 40 g)


Gör så här

Värm mjölken tills den blir fingervarm (37 grader). Häll den i en bunke, smula ner jästen och rör om tills den löst sig. Rör i oljan och saffranet. Tillsätt övriga ingredienser och arbeta ihop till en smidig, men relativt lös deg (då blir det fluffiga bullar). Låt jäsa under bakduk i 45 minuter. Sätt på ugnen på 225 grader (något lägre i varmluftsugn).

Mjöla ett bakbord, häll ut degen, dela den i 32 bitar och forma önskad form på lussebullar. Tryck ner ett russin i varje “rundning”. Degen kan även bakas ut till en eller två kransar. Täck med bakduk och låt jäsa ca 30 minuter. Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda dem mitt i ugnen i 5-6 minuter eller tills de fått fin färg. Kransar gräddas i 200-225 grader i 15-20 minuter, beroende på storlek.


Tips! Saffransbullarna håller sig som saftigast och godast om du förvarar dem i frysen. Tina i rumstemperatur och värm gärna några minuter i 150 graders ugn innan de serveras, så blir de nästan som nybakade igen.


Anpassa vid behov

Laktosfria: Använd laktosfri mjölk.

Mjölkfria: Byt mjölken mot växtbaserad, tex havredryck.

Veganska: Uteslut ägget, byt mjölken mot växtbaserad, tex havredryck och pensla bullarna med samma dryck.


Näringsvärde per lussebulle

Energi 91 kcal | Fett 2,7 g, varav mättat 0,3g | Kolhydrat 13,8 g | Fibrer 1 g | Protein 2,3 g


Recent Posts

See All