top of page
Search

Linsbolognese med tomatsallad

Vi vet inte vad lin­ser heter på ita­li­ens­ka, men vi vet vad en ita­li­e­na­re skul­le säga om vår vegans­ka vari­ant på den­na klas­sis­ka rätt: Mol­to bene.


4 portioner


Ingredienser


Linsbolognese

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

2 morötter

100 g rotselleri

1 msk rapsolja att steka i

2 msk tomatpuré

400 g krossade tomater

1 msk lantbuljongpulver

1 msk torkad basilika eller oregano

1 dl torkade röda linser

5-6 dl vatten

½ tsk salt

2 krm svartpeppar


Tomatsallad

4 tomater

1 rödlök

½ msk rapsolja

1 tsk balsamvinäger

1 krm salt

1 krm svartpeppar


Spaghetti med svarvade morötter

280 g valfri spaghetti, gärna fullkorn- eller bönpasta

2 morötter

1 msk rapsolja


Gör så här

Linsbolognese: Skala och hacka löken och vitlöken. Skala morötter och selleri och riv dem grovt. Hetta upp en stor stekpanna med rapsolja och fräs löken, vitlöken och rotfrukterna mjuka på medelvärme. Tillsätt tomatpuré, krossade tomater, buljongpulver, örtkrydda, linser och vatten. Koka på svag värme under lock i 15-20 minuter. Smaka av med salt och peppar.

Tomatsallad: Skär tomaterna i skivor. Skala och skär rödlöken i tunna skivor. Lägg allt på ett fat och häll över olja, vinäger, salt och peppar och blanda om.


Koka spaghettin enligt anvisningarna på förpackningen.

Skala morötterna och hyvla långa remsor med en osthyvel. Blanda ner morötterna i kastrullen med spaghettin när det återstår 1 minut av koktiden. Häll av vattnet, häll på rapsolja och blanda om. Servera linsbolognesen med spaghettin och tomatsalladen.


Tips!

Gör en dubbel sats av linsbolognesen och frys in hälften, så har du en snabb middag en annan dag. Den går också utmärkt att ha som fyllning i en lasagne.

I de blå zonerna äter man ofta och gärna baljväxter och det också är en av anledningarna till att de blir så gamla med hälsan och energin i behåll. Linser, precis som bönor, har liten klimatpåverkan och resurssmarta. Rötterna fångar upp kväve och omvandlar det till näring och behöver därför mindre gödsel än många andra grödor. Håll gärna utkik efter svenska linser och bönor, de blir fler och fler.

Näringsvärde per portion

Energi 478 kcal | Fett 10,4 g, varav mättat 1,1 g | Kolhydrat 72 g | Fibrer 12 g | Protein 17,9 gCommentaires


bottom of page