Search

Scones med fullkornsdinkel och plommonmarmelad med naturlig sötma

Ge frukosten, brunchen eller mellanmålet en brittisk touch med fullkornsrika scones. Receptet är hälsosamt, enkelt att baka och marmeladen har inget tillsatt socker. Jolly good!


12 st


Ingredienser


3 dl dinkelmjöl fullkorn

2 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

½ tsk salt

3 dl valfri mjölk (beräknad på mellanmjölk)

2 msk rapsolja

1 ägg


12 Muffinsformar


Katrinplommonmarmelad (drygt 1 ½ dl)


200 g torkade katrinplommon

3 msk saft från en apelsin


Gör så här


Marmelad

Lägg katrinplommonen i vatten i ca 30 min. Häll av vattnet och mixa dem med en mixerstav eller matberedare till tillsammans med den pressade apelsinsaften. Förvara i en burk i kylskåpet.


Scones

Sätt ugnen på 250° (varmluft 240 grader). Blanda alla torra ingredienser i en skål. Rör ihop mjölk, olja och ägg och blanda ner i skålen. Klicka ut smeten i muffinsformar och grädda sconesen i ca 8-10 minuter, tills de har fått fin färg och är genomgräddade. Servera tillsammans med en klick plommonmarmelad.


Med fullkorn i degen blir sconesen mustigare, mycket godare och mättar bättre. Fullkorn ger också bra näring till tarmfloran - ett utmärkt prebiotika alltså, om vi får svänga oss med fina ord.

Näringsvärde per scones

Energi 121 kcal | Fett 3,6 g, varav mättat 0,6 g | Kolhydrat 17 g | Fibrer 1,6 g | Protein 4 g


Näringsvärde per portion marmelad

Energi 38,4 kcal | Fett 0 g, varav mättat 0 g | Kolhydrat 8,5 g | Fibrer 0,9 g | Protein 0,4 g


Recent Posts

See All