Scones med fullkornsdinkel och plommonmarmelad
- Healthy blue habits
- Feb 24, 2024
- 1 min read
Ge frukosten, brunchen eller mellanmålet en brittisk touch med lättbakade scones med plommonmarmelad. Receptet är hälsosamt, enkelt att baka och marmeladen har inget tillsatt socker. Jolly good!
12 st

Ingredienser
3 dl dinkelmjöl fullkorn
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
½ tsk salt
3 dl valfri mjölk
2 msk rapsolja
1 ägg
12 Muffinsformar
Katrinplommonmarmelad (drygt 1 ½ dl)
200 g torkade katrinplommon
3 msk saft från en apelsin
Gör så här
Marmelad
Lägg katrinplommonen i vatten i ca 30 min. Häll av vattnet och mixa dem med en mixerstav eller matberedare till tillsammans med den pressade apelsinsaften. Förvara i en burk i kylskåpet.
Scones
Sätt ugnen på 250° (varmluft 240 grader). Blanda alla torra ingredienser i en skål. Rör ihop mjölk, olja och ägg och blanda ner i skålen. Klicka ut smeten i muffinsformar och grädda sconesen i ca 8-10 minuter, tills de har fått fin färg och är genomgräddade. Servera tillsammans med en klick plommonmarmelad.
Med fullkorn i degen blir sconesen mustigare, mycket godare och mättar bättre. Fullkorn ger också bra näring till tarmfloran - ett utmärkt prebiotika alltså, om vi får svänga oss med fina ord.
Anpassa vid behov
Laktosfria: Använd laktosfri mjölk
Mjölkfria: Byt mjölken mot en växtbaserad, t ex havredryck
Näringsvärde per scones (beräknad på mellanmjölk)
Energi 121 kcal | Fett 3,6 g, varav mättat 0,6 g | Kolhydrat 17 g | Fibrer 1,6 g | Protein 4 g
Näringsvärde per portion marmelad (beräknad på mellanmjölk)
Energi 38,4 kcal | Fett 0 g, varav mättat 0 g | Kolhydrat 8,5 g | Fibrer 0,9 g | Protein 0,4 g
Comments