Ge frukosten, brunchen eller mellanmålet en brittisk touch med lättbakade scones med plommonmarmelad. Receptet är hälsosamt, enkelt att baka och marmeladen har inget tillsatt socker. Jolly good!
12 st
Ingredienser
3 dl dinkelmjöl fullkorn
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
½ tsk salt
3 dl valfri mjölk
2 msk rapsolja
1 ägg
12 Muffinsformar
Katrinplommonmarmelad (drygt 1 ½ dl)
200 g torkade katrinplommon
3 msk saft från en apelsin
Gör så här
Marmelad
Lägg katrinplommonen i vatten i ca 30 min. Häll av vattnet och mixa dem med en mixerstav eller matberedare till tillsammans med den pressade apelsinsaften. Förvara i en burk i kylskåpet.
Scones
Sätt ugnen på 250° (varmluft 240 grader). Blanda alla torra ingredienser i en skål. Rör ihop mjölk, olja och ägg och blanda ner i skålen. Klicka ut smeten i muffinsformar och grädda sconesen i ca 8-10 minuter, tills de har fått fin färg och är genomgräddade. Servera tillsammans med en klick plommonmarmelad.
Med fullkorn i degen blir sconesen mustigare, mycket godare och mättar bättre. Fullkorn ger också bra näring till tarmfloran - ett utmärkt prebiotika alltså, om vi får svänga oss med fina ord.
Anpassa vid behov
Laktosfria: Använd laktosfri mjölk
Mjölkfria: Byt mjölken mot en växtbaserad, t ex havredryck
Näringsvärde per scones (beräknad på mellanmjölk)
Energi 121 kcal | Fett 3,6 g, varav mättat 0,6 g | Kolhydrat 17 g | Fibrer 1,6 g | Protein 4 g
Näringsvärde per portion marmelad (beräknad på mellanmjölk)
Energi 38,4 kcal | Fett 0 g, varav mättat 0 g | Kolhydrat 8,5 g | Fibrer 0,9 g | Protein 0,4 g
Comentarios