top of page
Search

Spenatvåfflor med räkor och Västerbottenost

Många färger på tallriken är en tumregel i de blå zonerna och en av anledningarna till att de mår så bra. Naturligt färgrik mat är ofta den mest näringsrika. I våra matigare våfflor smyger vi in grön spenat, men vill du hellre ha orangea våfflor så byt ut spenaten mot riven morot.

4 portioner (8-10 laggar)


3 ¾ dl havremjöl eller 4 ½ dl havregryn

¾ tsk bakpulver

1 krm salt

2 ägg

3 msk neutral rapsolja

1 ½ dl valfri mjölk

1 ½ dl naturellt kolsyrat vatten, gärna kallt

100 g fryst hackad spenat

2 dl (ca 80 g) riven Västerbottenost eller prästost


Topping

200 g skalade räkor

1 finhackad rödlök

1 påse (ca 65 g) bladspenat

100 g strimlade sockerärtor

2 dl matyoghurt

1 citron


Smaksättning av matyoghurt

2-3 tsk pepparrot

citronpeppar efter smak


Gör så här

Använd färdigt havremjöl eller mixa havregrynen till ett fint mjöl i en mixer eller med en mixerstav. Tina den hackade spenaten och krama ur vätskan. Hacka rödlöken. Blanda matyoghurten med pepparrot och smaka av med citronpeppar. Blanda alla torra ingredienser till våfflorna. Rör ner övriga ingredienserna till våfflorna och rör till en slät smet. Pensla ett varmt våffeljärn med rapsolja. Grädda våfflorna tills de får fin färg. Servera tillsammans med tillbehören.

Havremjöl är ett fullkornsmjöl där hela havrekornet används och våfflorna blir både klimatsmarta och hälsosamma. Välj i möjligaste mån ost och mejeriprodukter från Sverige och gärna ekologiska, för miljön och djurens välfärd. Tänk på att alltid välja fisk och skaldjur märkta med MSC, ASC eller KRAV för mer hållbara val av sjömat.

Anpassa vid behov:

Laktosfria: Använd laktosfri mjölk och matlagningsyoghurt (alt laktosfri turkisk yoghurt)

Glutenfria: Använd glutenfritt havremjöl eller gör eget genom att mixa glutenfria havregryn till ett mjöl med mixerstav eller i mixer.


Näringsvärde per portion (beräknad med mellanmjölk)

Energi 474 kcal | Fett 25,6 g, varav mättat 8,9 g | Kolhydrat 30,7 g | Fibrer 7,2 g | Protein 27 g


Kommentare


bottom of page