top of page
Search

Ugnsbakad fisk med kantareller och jordärtskocksmos

Å ena sidan är den lättlagad och festlig. Å andra sidan innehåller den protein och fiber som kroppen gillar. Gott och nyttigt helt enkelt. Visste du att jordärtskockan är släkt med solrosen och kallades för “solrötter” av ursprungsbefolkningen i Nordamerika?

2 port.


Ingredienser

300 g vit fisk

2 krm salt

1 krm svartpeppar

saft av ½ citron

2 schalottenlök

½ kruka färsk timjan (torkad går också bra)

200 g färska el frysta kantareller (el annan svamp)

2 tsk rapsolja

1 krm salt

½ krm svartpeppar


Jordärtskocksmos

200 g jordärtskocka

300 g potatis

1 tsk lantbuljong

5 dl vatten

½ dl vispgrädde

1 krm salt

1 krm vitpeppar


Spenatsallad

1 påse (ca 65 g) färsk bladspenat

250 g cocktailtomater

½ röd lök

1 tsk vitvinsvinäger

½ msk oliv- el rapsolja

1 krm salt

1 krm peppar


Gör så här

Sätt på ugnen på 175 grader. Smörj en ugnsform med rapsolja. Lägg fisken i formen och strö över salt, vitpeppar och citronsaft. Ställ in formen i ugnen ca 20 minuter. Skala och hacka löken. Hacka timjan. Ansa kantarellerna och dela de i eventuellt mindre bitar. Hetta upp en stekpanna med rapsolja. Fräs lök, kantareller och timjan tills all vätska kokat in. Smaka av med salt och peppar.

Skala jordärtskockorna och potatisen och skär dem i mindre bitar. Koka dem mjuka i vatten och buljong i 15-20 minuter. Häll av vattnet, förutom ½ dl som du sparar, och mixa eller stöt dem till ett mos. Lägg tillbaka moset i kastrullen tillsammans med det sparade vattnet och grädden. Rör ihop. Krydda med salt, svartpeppar och blanda om. Skölj spenaten och lägg i en skål. Skölj tomaterna och dela de på hälften. Skala rödlöken och skär den i tunna skivor. Blanda ihop olivolja, vitvinsvinäger, salt och peppar och ringla över salladen. Lägg upp fisken på tallrikar, toppa med svampen och servera med moset och salladen.


Tips! Variera gärna moset med olika rotfrukter i säsong.

Tänk på att alltid välja fisk och skaldjur märkta med MSC, ASC eller KRAV för mer hållbara val av sjömat. Läs gärna mer i fiskguiden.se. Både potatis och jordärtskockor är mycket klimatsmarta val, inte minst när du väljer de från Sverige. Jordärtskocka innehåller inulin, en hälsosam, prebiotisk fibersort. Den kan dock få känsliga magar att reagera varför det kan vara klokt att äta jordärtskocka i lagom mängd och prova sig fram.

Anpassa vid behov

Laktosfria: Välj laktosfri grädde

Mjölkfria: Byt grädden mot t ex en havrebaserad grädde


Näringsvärde per portion

Energi 566 kcal | Fett 20,3 g, varav mättat 7,2 g | Kolhydrat 52,2 g | Fibrer 13 g | Protein 37 g



Comments


bottom of page