top of page

Ugnsbakad lax med myntacrème

  • Healthy blue habits
  • Jun 16, 2024
  • 2 min read

Var­för skrivs det inga lov­sång­er till lax? Den inne­hål­ler D‑vitamin, pro­te­in och nyt­ti­ga omega-3 fet­ter. Här i en rätt med fiberrik grynsallad, antioxidanter och en hel sym­fo­ni av sma­ker. Låter som ljuv musik, tyc­ker vi.


6 portioner


Grynsallad

3 dl valfria matgryn (t ex mathavre, matvete, kvarngryn, bulgur fullkorn eller couscous fullkorn)

200 g sparris

200 g romanesco eller broccoli

1 knippa rädisor (ca 300 g)

2 dl tärnad melon t ex Cantaloupe

65 g mangold

1 msk klippt gräslök


Ugnsbakad lax

1 laxsida, ca 1 kg

2 citroner (gärna ekologiska)

1 tsk flingsalt

1 tsk rosépeppar


Citron och myntacrème

3 dl matyoghurt

3 msk hackad mynta

1 citron (gärna ekologisk)

1-2 krm salt

1-2 krm svartpeppar


Gör så här

Sätt ugnen på 175 grader.


Grynsallad: Koka matgrynen enligt anvisning på förpackningen. Låt svalna. Skär bort ca 2 cm på sparrisstjälkarna. Lägg sparrisen i kokande lättsaltat vatten och koka dem i ca 5 minuter (tills de börjar mjukna). Ta upp dem, låt dem kallna och dela dem i mindre bitar. Bryt romanescon i små buketter. Skölj rädisorna och skiva dem tunt. Ta bort kärnor och skal från melonen och skär i bitar. Skölj mangolden. Lägg upp matgrynen i en skål eller på ett fat. Blanda ner sparris, romanesco, rädisor, mangold och melon. Strö över gräslök.


Ugnsbakad lax: Lägg laxen på ett folieark på en ugnsplåt och vik upp kanterna på folien runt laxen. Skölj den ena citronen och riv skalet fint. Dela citronen och pressa ur saften. Krossa rosépepparn i en mortel. Fördela citronsaft, citronskal och kryddorna över laxen. Skär den andra citronen i skivor och lägg de över laxen. Ställ in i ugnen ca 20 minuter eller tills laxen är genomstekt.


Citron och myntacrème: Riv skalet fint på citronen och blanda ihop ingredienserna till myntacremén.


Passa på att laga mat med sparris när de är i säsong i Sverige. Sparris kan annars ha en relativt hög klimatpåverkan jämfört med andra grönsaker då den ofta flygimporteras och kräver mycket vatten för odling. För hållbara val av sjömat, välj alltid fisk och skaldjur som är märkta med MSC, ASC eller KRAV. Läs gärna mer i fiskguiden.se.

Anpassa vid behov

Laktosfri: Byt matyoghurten mot laktosfri turkisk yoghurt eller laktosfri creme fraiche

Mjölkfri: Byt matyoghurten mot en mjölkfri fraiche, t ex havrebaserad

Glutenfri: Använd quinoa eller glutenfri couscous eller bulgur


Näringsvärde per portion

Energi 565 kcal | Fett 29 g, varav mättat 7,4 g | Kolhydrat 31,4 g | Fibrer 6,6 g | Protein 41,3 g


Comments

Couldn’t Load Comments
It looks like there was a technical problem. Try reconnecting or refreshing the page.
bottom of page