Ugnsbakad lax med myntacrème
- Healthy blue habits
- Jun 16, 2024
- 2 min read
Varför skrivs det inga lovsånger till lax? Den innehåller D‑vitamin, protein och nyttiga omega-3 fetter. Här i en rätt med fiberrik grynsallad, antioxidanter och en hel symfoni av smaker. Låter som ljuv musik, tycker vi.

6 portioner
Grynsallad
3 dl valfria matgryn (t ex mathavre, matvete, kvarngryn, bulgur fullkorn eller couscous fullkorn)
200 g sparris
200 g romanesco eller broccoli
1 knippa rädisor (ca 300 g)
2 dl tärnad melon t ex Cantaloupe
65 g mangold
1 msk klippt gräslök
Ugnsbakad lax
1 laxsida, ca 1 kg
2 citroner (gärna ekologiska)
1 tsk flingsalt
1 tsk rosépeppar
Citron och myntacrème
3 dl matyoghurt
3 msk hackad mynta
1 citron (gärna ekologisk)
1-2 krm salt
1-2 krm svartpeppar
Gör så här
Sätt ugnen på 175 grader.
Grynsallad: Koka matgrynen enligt anvisning på förpackningen. Låt svalna. Skär bort ca 2 cm på sparrisstjälkarna. Lägg sparrisen i kokande lättsaltat vatten och koka dem i ca 5 minuter (tills de börjar mjukna). Ta upp dem, låt dem kallna och dela dem i mindre bitar. Bryt romanescon i små buketter. Skölj rädisorna och skiva dem tunt. Ta bort kärnor och skal från melonen och skär i bitar. Skölj mangolden. Lägg upp matgrynen i en skål eller på ett fat. Blanda ner sparris, romanesco, rädisor, mangold och melon. Strö över gräslök.
Ugnsbakad lax: Lägg laxen på ett folieark på en ugnsplåt och vik upp kanterna på folien runt laxen. Skölj den ena citronen och riv skalet fint. Dela citronen och pressa ur saften. Krossa rosépepparn i en mortel. Fördela citronsaft, citronskal och kryddorna över laxen. Skär den andra citronen i skivor och lägg de över laxen. Ställ in i ugnen ca 20 minuter eller tills laxen är genomstekt.
Citron och myntacrème: Riv skalet fint på citronen och blanda ihop ingredienserna till myntacremén.
Passa på att laga mat med sparris när de är i säsong i Sverige. Sparris kan annars ha en relativt hög klimatpåverkan jämfört med andra grönsaker då den ofta flygimporteras och kräver mycket vatten för odling. För hållbara val av sjömat, välj alltid fisk och skaldjur som är märkta med MSC, ASC eller KRAV. Läs gärna mer i fiskguiden.se.
Anpassa vid behov
Laktosfri: Byt matyoghurten mot laktosfri turkisk yoghurt eller laktosfri creme fraiche
Mjölkfri: Byt matyoghurten mot en mjölkfri fraiche, t ex havrebaserad
Glutenfri: Använd quinoa eller glutenfri couscous eller bulgur
Näringsvärde per portion
Energi 565 kcal | Fett 29 g, varav mättat 7,4 g | Kolhydrat 31,4 g | Fibrer 6,6 g | Protein 41,3 g
Comments