top of page
Search

200 omedvetna matbeslut om dagen

Forskning visar att vi tar omkring ett par hundra omedvetna beslut om mat och dryck varje dag. Allt från vad vi ska äta, hur mycket av det ena eller andra, val av dryck men även beslut kring det vi ser men ändå inte väljer att äta, om vi ska köpa en chokladbit på vägen hem eller inte, hur stor, vilken sort m m. Men det finns ett effektivt sätt att öka vår medvetenhet kring vad vi stoppar i oss.


Även omgivningen påverkar oss på ett omedvetet plan. Reklam, priser, ljud, ljus, atmosfär och vårt sällskap leder till många val utan att vi tänker på det.

Mindful eating Healthy blue habits

När förpackningen, tallriken, portionen eller glaset är större än normalt, äter och dricker vi dessutom ofta mer utan att vi tänker på det (eller vill erkänna för oss själva, vilket visade sig vara fallet hos flera i en studie som undersökt saken närmare).


Många gånger är vi, efter en måltid, bara medvetna om att vi har ätit, inte varför valet föll på just den rätten, hur den smakade, vad den innehöll eller om vi åt lagom mycket. Det kallas för mindless eating. Och är faktiskt ganska värdelöst eftersom det ofta leder till att vi äter för mycket.


Från mindless till mindful

Mindless eating gör även att vi går miste om en stunds njutning som varken kostar oss något extra eller kräver någon större insats. Det enda som behövs är medveten närvaro. Lättare sagt än gjort kanske du tänker nu. Men det går att träna upp. Mindful eating, istället för mindless eating.

Mindful eating är att äta med alla sinnen, känna konsistensen, dofta och smaka minsta nyans.

Lyssna på kroppen, gläd dig åt stunden och känn mättnaden komma i lagom takt. Som när vi äter på semestern eller picknicken. Visst smakar maten så mycket godare då? Det beror inte bara på att omgivningen kanske är trevligare utan också på att vi har tid och ro att äta. Det gör att smaker och nyanser framträder på ett helt annat sätt. Och att det blir lättare att äta lagom mycket.


Tips för mindful eating

  • Låt måltiden få ta plats. I de blå zonerna är måltiderna höjdpunkter på dagen.

  • Duka vackert och skapa en mysig stämning vid bordet.

  • Sitt kvar fem minuter längre än du brukar.

  • Dofta, smaka, njut och var tacksam för att du kan det. Det räcker med en förkylning (eller covid-19) för att veta hur tråkigt och färglöst livet blir utan smak och lukt.

Referenser i urval: Wansink, B et al. Environment and Behavior, 2007; 39:1, 106-23


bottom of page