En lyxig gröt som går snabbt att fixa med krossat bovete som både är naturligt glutenfritt och rik på fiber. Gröten går även att variera med olika frukter, bär och kryddor. Det är bara fantasin som sätter stopp.
Glutenfri
2 portioner
Ingredienser
2 dl krossat bovete
6 dl vatten
1 tsk hela linfrön
4 aprikoser (helst osvavlade)
1 kanelstång
1/2 tsk malen eller stött kardemumma
2 dl valfri mjölk
Gör så här
Skölj bovete i hett vatten. Häll vatten i en kastrull och lägg ner bovetet tillsammans med linfrön, strimlade aprikoser, kanel och kardemumma. Låt koka på medelvärme i 15-20 minuter, rör om då och då. Lägg upp gröten i skålar och strö över och kanel. Servera med valfri mjölk och tillsätt gärna färska bär som blåbär och björnbär.
Bovete är egentligen en ört, men är mycket lik vanliga spannmål och kan användas som ris, i en matig sallad eller vegetariska biffar eller som här, i en smakrik gröt.
Anpassa vid behov
Laktosfri: Använd laktosfri mjölk
Mjölkfri/vegansk: Använd växtbaserad mjölk, t ex havrebaserad
Näringsvärde per portion (beräknad på mellanmjölk)
Energi, 295 kcal | Fett, 3,8 g, varav mättat 1,3 g | Kolhydrat 52,8g | Fiber 3,4 g | Protein 10,1 g
留言