top of page
Search

Bovetegröt med kanel och kardemumma

En lyx­ig gröt som går snabbt att fixa med kros­sat bove­te som både är natur­ligt glu­ten­fritt och rik på fiber. Grö­ten går även att vari­e­ra med oli­ka fruk­ter, bär och kryd­dor. Det är bara fan­ta­sin som sät­ter stopp.


Glutenfri

2 portioner


Ingredienser

2 dl krossat bovete

6 dl vatten

1 tsk hela linfrön

4 aprikoser (helst osvavlade)

1 kanelstång

1/2 tsk malen eller stött kardemumma

2 dl valfri mjölk


Gör så här

Skölj bovete i hett vatten. Häll vatten i en kastrull och lägg ner bovetet tillsammans med linfrön, strimlade aprikoser, kanel och kardemumma. Låt koka på medelvärme i 15-20 minuter, rör om då och då. Lägg upp gröten i skålar och strö över och kanel. Servera med valfri mjölk och tillsätt gärna färska bär som blåbär och björnbär.

Bovete är egentligen en ört, men är mycket lik vanliga spannmål och kan användas som ris, i en matig sallad eller vegetariska biffar eller som här, i en smakrik gröt.

Anpassa vid behov

Laktosfri: Använd laktosfri mjölk

Mjölkfri/vegansk: Använd växtbaserad mjölk, t ex havrebaserad


Näringsvärde per portion (beräknad på mellanmjölk)

Energi, 295 kcal | Fett, 3,8 g, varav mättat 1,3 g | Kolhydrat 52,8g | Fiber 3,4 g | Protein 10,1 g


bottom of page