top of page
Search

Den smarta 80%-regeln

Vår hjärna är i de flesta fall otroligt snabb. Som till exempel när vi råkar nudda något glödhett. Men i vissa avseenden är hjärnan märkligt trög. Inte minst när det gäller mat och mättnad.

Hjärnan behöver ungefär 20 minuter för att registrera mättnad från magen. Under tiden äter vi glatt vidare utan att reflektera, framför allt om vi är stressade, tv:n står på eller barnen pockar på din uppmärksamhet. När hjärnan äntligen har registrerat alla signaler från magen har vi många gånger ätit för mycket. Men det finns knep att ta till.


Hara hachi bu

Hara hachi bu är en tumregel som de äldre på Okinawa, den blå zonen i Japan, har. Det är även en bidragande orsak till att de äldre där är så pigga, hälsosamma och lever så länge. De överäter inte.

Hara hachi bu innebär att slå av på takten, lyssna på kroppen, njuta av maten och avrunda måltiden när du är cirka 80% mätt.

Då äter du inte för mycket, är 100% mätt när du lämnar bordet och låter kroppen komma i balans. Som bonus smakar maten mycket mer.


Healthy blue habits:

  • Låt måltiden ta plats och gör den gärna till en höjdpunkt.

  • Lägg upp maten på lite mindre tallrikar och placera grytorna en bit ifrån matbordet så att du behöver resa dig för att ta mer, då är det lättare att äta långsamt.

  • Lägg ner besticken mellan tuggorna.

Comments


bottom of page