top of page
Search

Fisktacos

Tacos står stadigt på förstaplatsen av de rätter vi helst äter i Sverige under helgerna, de flesta på fredagarna, och mest populär är den hos barnfamiljer. Här före­slår vi en vari­ant på natio­nal­rät­ten med hem­ba­ka­de tor­til­las och här­li­ga röror! Om du inte har möjlighet eller vill baka egna bröd går det givetvis bra att köpa färdiga. Välj gärna de med fullkorn.


4 portioner, 8 stycken

Ingredienser


Tortillabröd

1 ½ dl grahamsmjöl

3 dl vetemjöl

½ tsk bakpulver

½ tsk salt

2 msk rapsolja

2 dl hett vatten


Tomatröra

1 röd lök

1-2 vitlöksklyfta

250 g körsbärstomater

1-2 msk hackad koriander

Saften av ½ lime

Salt och peppar efter smak


Avokadoröra

2 avokado eller motsvarande mängd fryst i bitar

Saften av ½ lime

1-2 krm chiliflakes

Salt efter smak


Fisktacos

1 ägg

2 dl pankoströbröd

1 tsk salt

1 krm svartpeppar

2 msk rapsolja

500 g fiskfilé


Tillbehör

Grönsallad (ca 100 g)


Gör så här

Tortillas: Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Tillsätt oljan och det heta vattnet och arbeta ihop till en smidig deg, för hand, med krokarna på en elvisp eller i en matberedare. Låt degen vila i ca 20 min. Ta upp degen på lätt mjölat bakbord. Dela den i 8 delar och forma delarna till bollar. Kavla ut en boll i taget och låt de andra ligga i en plastpåse under tiden så att de inte torkar. Kavla varje boll så tunt det går. Använd gärna en degskrapa för att få upp dem från bakbordet. Grädda varje bröd i en het, torr stekpanna på medelstark värme i ca 1 minut på varje sida, eller tills de får fin färg (grädda inte längre än att de precis torkar). Vira in de nygräddade tortillabröden direkt i en handduk eller packa in dem i folie så att de mjuknar och håller sig varma till servering.


Tomatröra: Skala och finhacka lök och vitlök. Skiva tomaterna tunt. Blanda ihop alla ingredienser till röran i en skål.


Avokadoröra: Dela avokadon på hälften, ta bort kärnan och gröp ur köttet. Mosa avokadon med en gaffel och tillsätt limesaft, chiliflakes och salt.


Fisktacos: Knäck ägget i en skål och vispa upp det hastigt med en gaffel. Blanda panko, salt och peppar på en tallrik. Skär fisken i bitar. Doppa fisken först i ägget och sedan i pankoblandningen. Hetta upp en stekpanna och stek fisken i rapsolja på medelvärme tills de är helt genomstekta.


Servera fisken med tortillabröd, tomat- och avokadoröra och grönsallad.


För hållbara val av sjömat, välj alltid fisk och skaldjur som är märkta med MSC, ASC eller KRAV. Läs gärna mer i fiskguiden.se

Näringsvärde per portion

Energi 672 kcal | Fett 27,2 g, varav mättat 3,5 g | Kolhydrat 67,5 g | Fibrer 9,2 g | Protein 34,9 g


bottom of page