Tacos stÃ¥r stadigt pÃ¥ förstaplatsen av de rätter vi helst äter i Sverige under helgerna, de flesta pÃ¥ fredagarna, och mest populär är den hos barnfamiljer. Här föreÂslÃ¥r vi en variÂant pÃ¥ natioÂnalÂrätÂten med hemÂbaÂkaÂde torÂtilÂlas och härÂliÂga röror! Om du inte har möjlighet eller vill baka egna bröd gÃ¥r det givetvis bra att köpa färdiga. Välj gärna de med fullkorn.
4 portioner, 8 stycken
Ingredienser
Tortillabröd
1 ½ dl grahamsmjöl
3 dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
½ tsk salt
2 msk rapsolja
2 dl hett vatten
Tomatröra
1 röd lök
1-2 vitlöksklyfta
250 g körsbärstomater
1-2 msk hackad koriander
Saften av ½ lime
Salt och peppar efter smak
Avokadoröra
2 avokado eller motsvarande mängd fryst i bitar
Saften av ½ lime
1-2 krm chiliflakes
Salt efter smak
Fisktacos
1 ägg
2 dl pankoströbröd
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 msk rapsolja
500 g fiskfilé
Tillbehör
Grönsallad (ca 100 g)
Gör så här
Tortillas: Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Tillsätt oljan och det heta vattnet och arbeta ihop till en smidig deg, för hand, med krokarna på en elvisp eller i en matberedare. Låt degen vila i ca 20 min. Ta upp degen på lätt mjölat bakbord. Dela den i 8 delar och forma delarna till bollar. Kavla ut en boll i taget och låt de andra ligga i en plastpåse under tiden så att de inte torkar. Kavla varje boll så tunt det går. Använd gärna en degskrapa för att få upp dem från bakbordet. Grädda varje bröd i en het, torr stekpanna på medelstark värme i ca 1 minut på varje sida, eller tills de får fin färg (grädda inte längre än att de precis torkar). Vira in de nygräddade tortillabröden direkt i en handduk eller packa in dem i folie så att de mjuknar och håller sig varma till servering.
Tomatröra: Skala och finhacka lök och vitlök. Skiva tomaterna tunt. Blanda ihop alla ingredienser till röran i en skål.
Avokadoröra: Dela avokadon på hälften, ta bort kärnan och gröp ur köttet. Mosa avokadon med en gaffel och tillsätt limesaft, chiliflakes och salt.
Fisktacos: Knäck ägget i en skål och vispa upp det hastigt med en gaffel. Blanda panko, salt och peppar på en tallrik. Skär fisken i bitar. Doppa fisken först i ägget och sedan i pankoblandningen. Hetta upp en stekpanna och stek fisken i rapsolja på medelvärme tills de är helt genomstekta.
Servera fisken med tortillabröd, tomat- och avokadoröra och grönsallad.
För hållbara val av sjömat, välj alltid fisk och skaldjur som är märkta med MSC, ASC eller KRAV. Läs gärna mer i fiskguiden.se
Näringsvärde per portion
Energi 672 kcal | Fett 27,2 g, varav mättat 3,5 g | Kolhydrat 67,5 g | Fibrer 9,2 g | Protein 34,9 g