Tacos står stadigt på förstaplatsen av de rätter vi helst äter i Sverige under helgerna, de flesta på fredagarna, och mest populär är den hos barnfamiljer. Här föreslår vi en variant på nationalrätten med hembakade tortillas och härliga röror! Om du inte har möjlighet eller vill baka egna bröd går det givetvis bra att köpa färdiga. Välj gärna de med fullkorn.
4 portioner, 8 stycken
Ingredienser
Tortillabröd
1 ½ dl grahamsmjöl
3 dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
½ tsk salt
2 msk rapsolja
2 dl hett vatten
Tomatröra
1 röd lök
1-2 vitlöksklyfta
250 g körsbärstomater
1-2 msk hackad koriander
Saften av ½ lime
Salt och peppar efter smak
Avokadoröra
2 avokado eller motsvarande mängd fryst i bitar
Saften av ½ lime
1-2 krm chiliflakes
Salt efter smak
Fisktacos
1 ägg
2 dl pankoströbröd
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 msk rapsolja
500 g fiskfilé
Tillbehör
Grönsallad (ca 100 g)
Gör så här
Tortillas: Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Tillsätt oljan och det heta vattnet och arbeta ihop till en smidig deg, för hand, med krokarna på en elvisp eller i en matberedare. Låt degen vila i ca 20 min. Ta upp degen på lätt mjölat bakbord. Dela den i 8 delar och forma delarna till bollar. Kavla ut en boll i taget och låt de andra ligga i en plastpåse under tiden så att de inte torkar. Kavla varje boll så tunt det går. Använd gärna en degskrapa för att få upp dem från bakbordet. Grädda varje bröd i en het, torr stekpanna på medelstark värme i ca 1 minut på varje sida, eller tills de får fin färg (grädda inte längre än att de precis torkar). Vira in de nygräddade tortillabröden direkt i en handduk eller packa in dem i folie så att de mjuknar och håller sig varma till servering.
Tomatröra: Skala och finhacka lök och vitlök. Skiva tomaterna tunt. Blanda ihop alla ingredienser till röran i en skål.
Avokadoröra: Dela avokadon på hälften, ta bort kärnan och gröp ur köttet. Mosa avokadon med en gaffel och tillsätt limesaft, chiliflakes och salt.
Fisktacos: Knäck ägget i en skål och vispa upp det hastigt med en gaffel. Blanda panko, salt och peppar på en tallrik. Skär fisken i bitar. Doppa fisken först i ägget och sedan i pankoblandningen. Hetta upp en stekpanna och stek fisken i rapsolja på medelvärme tills de är helt genomstekta.
Servera fisken med tortillabröd, tomat- och avokadoröra och grönsallad.
För hållbara val av sjömat, välj alltid fisk och skaldjur som är märkta med MSC, ASC eller KRAV. Läs gärna mer i fiskguiden.se
Näringsvärde per portion
Energi 672 kcal | Fett 27,2 g, varav mättat 3,5 g | Kolhydrat 67,5 g | Fibrer 9,2 g | Protein 34,9 g
Comments