top of page
Search

Grahamsfrallor

Grahamsmjöl är ett fullkornsmjöl av vete som fått sitt namn av Sylvester Graham 1829, i USA. Han förstod redan då hur dumt det är att sikta bort allt nyttigheter i mjölet och förordade både mer fullkorn och en sundare livsstil. Anhängarna till hans rörelse kom att kallas för grahamiter. Man behöver inte gå med i en rörelse för att gilla grahamsfrallor, men att vi behöver äta mer fullkorn – det håller vi med om.

16 st


Ingredienser

50 g jäst

5 ½ dl fingervarmt vatten (37 grader)

6 ½ dl vetemjöl (gärna vetemjöl special för starkare jäskraft)

6 ½ dl grahamsmjöl

1 tsk salt

1 msk rapsolja

1 msk honung


Topping (valfritt)

1 ägg till pensling

Frön (tex solrosfrön, sesamfrön)


Gör så här

Smula ner jästen i en bunke. Häll på vattnet och rör ut jästen i vattnet.

Tillsätt övriga ingredienser. Arbeta till en smidig deg, gärna i en hushållsassistent eller med elvisp med degkrokar. Låt jäsa i 30 minuter under en kökshandduk. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och forma till 16 frallor. Degen är ganska kladdig men använd mjölade händer, en degskrapa och knåda inte mer än nödvändigt. Sätt ugnen på 250 grader (något lägre om du använder varmluft). Lägg frallorna på plåt med bakplåtspapper och låt jäsa under en kökshandduk i ca 45 min. Pensla bröden med uppvispat ägg och strö över frön om du vill. Ställ in i ugnen och grädda i ca 10-12 minuter. Låt bröden svalna på ett bakgaller.


Bröd är generellt ett klimatsmart sätt att både få i sig fullkorn, protein, antioxidanter och andra bioaktiva ämnen på. Det svenska grahamsmjölet är minst lika bra som Sylvesters.

Näringsvärde per fralla

Energi 182 kcal | Fett 1,7 g, varav mättat 0,2 | Kolhydrat 33,5 g | Fibrer 4,1 g | Protein 5,6 g

Comments


bottom of page