Search

Fyllda zucchinirullar med tomat- och gurksallad

Zuc­chi­ni, även kallad squash, kan gå från att likna en liten gurka till stor pumpa, både i utseende och konsistens, beroende på när den skördas. Till den här rätten behövs två zucchini med normal gurkstorlek, då blir rullarna som bäst.


4 portioner


Zucchinirullar

2 dl quinoa

3 salladslökar

1 vitlöksklyfta

½ msk raps- el olivolja

½ citron (helst ekologisk)

150 g fetaost

1½ krm salt

1½ krm svartpeppar

2 zucchini (ca 700 g)

½ dl solroskärnor

½ msk raps- eller olivolja


Citron- & myntasås

2 dl matyoghurt

2 msk hackad mynta

½ citron (helst ekologisk)

1 krm salt

1 krm svartpeppar


Tomat- & gurksallad

1 gurka

4 tomater

1 dl frusna soja- el edamamebönor

2 salladslökar

2 msk hackad dill

1 msk oliv- eller rapsolja

1 msk balsamvinäger

1 krm salt

1 krm svartpeppar


Gör så här:

Zucchinirullar: Sätt ugnen på 220 grader. Koka quinoa enligt anvisningar på förpackningen. Skölj salladslöken och skär den i tunna skivor. Skala och hacka vitlöken. Hetta upp en stekpanna med rapsolja och fräs lök och vitlök tills de mjuknar. Smula ner fetaosten i kastrullen med quinoa. Pressa i saften från halva citronen. Tillsätt den stekta löken i quinoablandningen och smaka av med salt och peppar. Skölj zucchinin och hyvla dem på längden med en osthyvel. Lägg upp skivorna på en skärbräda och lägg på ca 1 msk fyllningen på varje skiva. Rulla ihop skivorna och lägg dem i en smord, ugnssäker form med skarven nedåt. Blir det bitar över på zucchinin så lägg dem i formen också, de är goda ugnsbakade. Strö över solroskärnor och ringla över lite olja. Tillaga rullarna mitt in i ugnen 20-25 minuter, eller tills de fått fin färg.

Citron- & myntasås: Tvätta och riv skalet på citronen fint. Pressa ur saften. Blanda ihop skal och saft med resten av ingredienserna till myntasåsen.

Tomat- & gurksallad: Tina bönorna. Skölj gurka, tomater och salladslök och skär dem i mindre bitar. Lägg allt i en skål och rör ner dill, olja, vinäger salt och peppar.

Servera zucchinirullarna med salladen och toppa med citron- och myntasås.


Zucchini kräver inte mycket mark för att odlas och är en mycket klimatsmart grönsak. Välj helst svensk zucchini, tomat och gurka när de är i säsong och gärna de KRAV-märkta eller EU-ekologiska, så minskas användning av kemiska bekämpningsmedel.

Anpassa vid behov:

Laktosfria: Byt matyoghurt mot laktosfri turkisk yoghurt och använd laktosfri fetaost om du är känslig.

Mjölkfria/Veganska: Byt fetaosten mot en vegansk sort och matyoghurten mot t ex havrebaserad fraiche


Näringsvärde per portion

Energi 515 kcal | Fett 28,3 g, varav mättat 9,7 g | Kolhydrat 42,2 g | Fibrer 10,6 g | Protein 18,9 g