top of page
Search

Goda vänner sänker stressen

Människan är en social varelse. Kärlek och gemenskap är grundläggande behov och relationer är viktiga för att vi ska må bra. Goda relationer är också en av del av förklaringen till att människorna i de blå zonerna världen över blir så gamla, har hälsan och håller demensen borta.


Stärker kopplingar i hjärnan

Nära relationer gör att vi känner oss inkluderade och betydelsefulla. Det många inte vet är att de också stärker kopplingar i hjärnan, vilket gör det lättare att balansera känslor, fokusera, lösa problem och förstå både oss själva och andra. Det gör även att vi kan hantera stressen bättre. Goda relationer stärker även vårt immunförsvar och minskar risken för depression och att utveckla demens.

Misako, Yoshiko och Emiko på Okinawa tillhör samma Yuntako och lagar ofta lunch tillsammans

Kärlek, gemenskap och yuimaru

I de blå zonerna är de sociala banden ofta starka. Man umgås mycket och ålder är oväsentligt. Ibland bor flera generationer tillsammans och det är självklart att hjälpa varandra när det behövs. På Okinawa har de till och med ett utvecklat system för att skapa nätverk mellan vänner, grannar och ibland kollegor. De kallas yuimaru, moai eller yuntako och är grupper där människor delar med sig och hjälper varandra, i synnerhet när de blir äldre. Kanske något att ta efter även på våra nordliga breddgrader?

Att hjälpa andra kan göra dig lyckligare

Social tillhörighet och känslomässig närhet är viktig hos oss människor. Att hjälpa och göra andra glada kan vara ett sätt att själv bli lyckligare. Försök att stanna upp nästa gång du känner dig för stressad för att träffa vänner och familj. Det kanske är precis det som behövs för att känna värme, gå ner i varv och må bra?

Några tankar på vägen

  • Fundera över vilka personer du verkligen trivs tillsammans med. De som ger energi, bryr sig om dig och gör att du mår bra. Prioritera dem.

  • Var nyfiken, ställ frågor och visa att du bryr dig. Våga vara sårbar, det skapar djupare relationer.

  • Gör saker ihop. Upplev saker i det stora och lilla. Promenera, fika, sjung, ta en båttur. Skapa minnen tillsammans, de sätter guldkant på tillvaron.

  • Säg hej till grannen och le en extra gång i kassakön. Det ger ringar på vattnet och kommer göra världen lite bättre.

Kommentare


bottom of page