top of page
Search

Grön soppa med nässlor eller grönkål

Snart är det dags att påta i trädgården! Om du hittar nässlor säger vi grattis. De innehåller protein, vitaminer, järn och annat nyttigt. Finns det inga nässlor i rabatten kan du ersätta dem med grönkål från frysdisken. Även den är mycket näringsrik och soppan gör du på under kvarten.


Ingredienser


4 ägg

500 g fryst grönkål eller 1 liter nässlor + 100 g färsk spenat

2 schalottenlökar

½ msk rapsolja

9 dl vatten

2 msk lantbuljongpulver alt. grönsaksbuljong

2 msk vetemjöl

Svartpeppar och salt efter smak


Förslag på tillbehör

Fullkornsbröd eller fröknäcke med t ex ost och paprikaringar

Gör så här


Grönkålssoppa

Koka äggen ca 6 minuter. Skala och dela dem i halvor. Skala löken och hacka den fint. Hetta upp rapsolja i en kastrull och fräs löken tills den mjuknar. Tillsätt grönkål, vatten och lantbuljong. Rör ut mjölet i lite kallt vatten. Vispa ner mjölblandningen och låt soppan koka ca 5 min. Mixa soppan slät med en mixerstav eller dylikt och smaka av med salt och peppar. Späd eventuellt med mer vatten. Häll upp soppan i skålar och lägg ner ägghalvor. Servera direkt tillsammans med valfritt tillbehör


Nässelsoppa

Tänk på att det kan vara bra att använda gummihandskar så att du inte bränner dig på nässlorna. Koka äggen ca 6 minuter. Skala och dela dem i halvor.

Skölj nässlorna noga och ta bort rötter och grova delar. Koka upp vattnet och förväll nässlorna 3 min. Sila av vattnet men spara det. Skala löken och hacka den fint. Hetta upp rapsolja i en kastrull och fräs löken tills den mjuknar. Tillsätt det sparade vattnet, lägg ner nässlorna, spenaten och lantbuljong. Rör ut mjölet i lite kallt vatten. Vispa ner mjölblandningen och låt soppan koka ca 5 min. Mixa soppan slät och smaka av med salt och peppar. Späd eventuellt med mer vatten. Smaka av med salt och peppar. Om du vill ha en rundare smak kan du tillsätta 1 msk vispgrädde, men det går lika bra utan.

Tips!

Smaksätt gärna soppan med lite mald eller riven muskotnöt.

Grönkål, även kallad bladkål eller kruskål, kan bli 10–150 cm höga och mår bra i vårt nordiska klimat. Precis som andra kålssläktingar kräver de inte mycket mark för att odlas och är klimatsmarta val. Nässlor är givetvis ett mycket klimatsmart val också, som vi kanske hellre har i soppan än i trädgården.

Anpassa för dig

Glutenfri soppa: Red av med t ex majsstärkelse, bovetemjöl, potatismjöl, rismjöl eller arrowrot i stället för vetemjöl. Välj ett glutenfritt bröd som tillbehör.

Vegansk soppa: Uteslut äggen eller ersätt dem med något annat som är proteinrikt och veganskt


Grönkålssoppa: näringsvärde per portion (utan tillbehör)

Energi 177 kcal | Fett 8,8 g, varav mättat 1,9 g | Kolhydrat 9,8 g | Fibrer 5,3 g | Protein 12 g


Nässelsoppa: näringsvärde per portion (utan tillbehör)

Energi 176 kcal | Fett 8,3 g, varav mättat 1,9 g | Kolhydrat 6,8 g | Fibrer 7,8 g | Protein 14,8 g


bottom of page