Grillad röding med potatissallad passar både till vardag och fest. Dressingen ger potatisen en härligt grön färg och goda smaker från våra svenska örter som dill och gräslök. Senapen ger sting och gör att dressingen håller sig jämn och inte delar sig.
2 portioner
Ingredienser
2 rödingfiléer
1 tsk salt
peppar
rivet skal av ½ citron
2 msk hackad dill
1 msk rapsolja
Potatissallad
5-6 (300g) potatisar
½ knippe (ca 125 g) sparris
½ knippe (4-6 st) rädisor
150 g haricots verts (färska eller frysta)
½ rödlök
Dressing
⅓ dl rapsolja
⅓ dl vatten
⅓ dl vit balsamvinäger
1 tsk dijonsenap
½ vitlöksklyfta (valfritt)
1 dl blandade örter som dill, persilja och gräslök
Gör så här
Skrubba potatisen och koka den med skalet på tills den är mjuk. Låt potatisen kallna. Blanda samtliga ingredienser till dressingen i en bägare. Kör några varv med en stavmixer tills ingredienserna är väl fördelade. Bryt av den nedersta delen på sparrisen och dela den på hälften. Koka den i 2-5 minuter beroende på tjocklek. Dela haricots verts på hälften. Skölj rädisor och skär i klyftor. Skala rödlöken och skär den i skivor. Skär den kalla potatisen i mindre bitar och lägg dem i en skål eller på ett fat. Tillsätt alla grönsaker, häll på dressingen och blanda om.
Krydda fisken med salt och peppar, strö över rivet citronskal och lägg på dillen. Hetta upp en stekpanna med rapsolja och stek rödingen några minuter på varje sida, eller lägg den på grillen tills den är genomstekt.
Servera rödingfiléerna tillsammans med potatissalladen.
Tips!
Gör extra mycket potatissallad och spara det som blir över i kylskåpet till dagen därpå. Den blir ännu godare när den får stå och dra en stund. Dessutom omvandlas potatisens stärkelse till resistent stärkelse när den fått kallna, något som är bra för att både hålla blodsockret i balans och tarmfloran glad.
Använd gärna fryst sparris och haricots verts när de inte är i säsong på våra nordiska breddgrader. Den svenska potatisen är en klimatsmart liten knöl, men välj gärna eko ändå så blir det mindre bekämpningsmedel. För hållbara val av sjömat, välj alltid fisk och skaldjur som är märkta med MSC, ASC eller KRAV. Läs gärna mer i fiskguiden.se.
Näringsvärde per portion
Energi 539 kcal | Fett 32,7 g, varav mättat 3 g | Kolhydrat 34,8 g | Fibrer 7,8 g | Protein 22 g
Comentários