top of page
Search

Svinnsmarta rårakor

En tredjedel av all mat som produceras äts inte upp och vi slänger i snitt 37 kilo mat och dryck per år 😮 Så kan vi inte ha det. Vi bjuder på rårakor med trötta grönsaker, så att de gamla grönsakerna hamnar på tallriken istället för i statistiken.


4 portioner


Ingredienser


Bönsallad

1 liten rödlök

1 förpackning (380 g) förkokta kidneybönor (ca 230 g avrunnen vikt)

2 dl (150 g) edamamebönor (eller sojabönor)

1 msk oliv eller rapsolja

2 tsk vinäger

1 krm salt

1 krm svartpeppar


Rårakor (12 st)

700 g blandade rotfrukter (tex potatis, sötpotatis, morötter, rödbetor, palsternackor)

2 salladslökar

1 tsk salt

2-3 msk rapsolja till stekning

2 ägg (kan uteslutas, men gör att rårakorna håller ihop bättre)


Lingonkeso

1 burk (250 g) cottage cheese (tex Keso)

1 dl rårörda lingon


Gör så här


Bönsallad: Skala och finhacka löken. Blanda rödlök, kidney-, och sojabönor i en skål. Rör ner olja, vinäger, salt och peppar.


Rårakor: Om grönsakerna är väldigt trötta kan du lägga dem en timme i kallt vatten först, då blir de lättare att riva. Och har du bara pigga grönsaker så går det självklart också bra att använda. Skala rotfrukterna och riv dem grovt. Finhacka salladslöken. Blanda ihop rotfrukter, salladslök, salt och ev ägg. Hetta upp en stekpanna med rapsolja. Klicka ner ca ½ dl av smeten i stekpannan för varje råraka och stek ca 5 min på varje sida eller tills de fått fin färg.


Lingonkeso: Blanda cottage cheese med rårörda lingon.

Servera rårakorna nystekta med bönsallad och toppa med lingonkeso.


Rårakorna kan även serveras med räkor, kräftstjärtar, citron och en klick crème fraiche eller matyoghurt som blandas med tex riven pepparrot eller klippt dill och citronpeppar.


Tips!

Har du lingon i frysen eller runt knuten så gör gärna dina egna rårörda lingon genom att blanda ihop 1 tsk flytande honung med 1 dl lingon.

I flera av de blå zonerna äter man mycket sötpotatis, på Okinawa gärna en lila variant. Variera rårakorna med den sort du kan hitta i Sverige. Vacker färg och näringsrik.

Näringsvärde per portion

Energi 396 kcal | Fett 16,3 g, varav mättat 2,4 g | Kolhydrat 38,7 g | Fibrer 12,3 g | Protein 17,4 g



bottom of page