top of page
Search

Tre veganska grillsåser

Snyggt, nyt­tigt och så enkelt att göra att lågor­na fort­fa­ran­de flam­mar på gril­len när det är klart. Stan­na upp en stund och njut. Att leva blått hand­lar inte bara om maten du äter, utan om att leva gott överlag och uppskatta det som redan finns omkring oss.

Paprikasalsa

4 portioner


Ingredienser

1 burk hel, grillad paprika (ca 400 g avrunnen vikt)

1 liten vitlöksklyfta

½ - 1 krm chiliflakes

1 msk olivolja

1 krm salt


Gör så här

Häll av vätskan från paprikorna ordentligt. Skala vitlöken och skär den i mindre bitar. Mixa ihop paprika, vitlök, chiliflakes och olivolja allt till en slät sås i en mixer eller med en mixerstav. Smaka av med salt och ev mer chiliflakes.


Näringsvärde per portion

Energi 67 kcal | Fett 3,5 g, varav mättat 0,5 g | Kolhydrat 8,4 g | Fibrer 1,9 g | Protein 1 g


Tips!

Variera gärna smaksättningen genom att tillsätta örtkryddor som t ex basilika eller oregano.


Aubergineröra

6 portioner


Ingredienser

2 auberginer

1 vitlöksklyfta

2 msk citronsaft

2 msk tahini (sesampasta)

2 msk olivolja

½ tsk salt

1 krm svartpeppar


Gör så här

Sätt ugnen på 250 grader. Dela auberginerna på längden. Lägg dem i en ugnssäker form och ställ in i ugnen ca 30 minuter. Gröp ur köttet med en sked. Skala vitlöken och skär den i bitar. Dela citronen och pressa ur saften. Mixa aubergine med vitlök, citron, tahini, olivolja, salt och peppar i en mixer eller med en mixterstav


Näringsvärde per portion

Energi 93 kcal | Fett 7,4 g, varav mättat 1 g | Kolhydrat 3 g | Fibrer 3,1 g | Protein 2,4 g


Vegansk bearnaise

4 -6 portioner

Ingredienser

200 g skalade grönsaker, t ex 2 morötter, ½ palsternacka eller 1 bit rotselleri

½ gul lök

3 ½ dl grönsaksbuljong (3½ dl vatten + 1 buljongtärning)

1 msk raps- eller olivolja

1 msk ljus vinäger

2 tsk torkad dragon

1 krm salt

1 krm vitpeppar


Gör så här

Tvätta och skär grönsaker och lök i små tärningar. Låt koka mjuka i buljongen, ca 10-15 minuter. Mixa grönsaker och buljong med en mixerstav i kastrullen eller häll i en mixer/matberedare. Rör i olja, vinäger och dragon och mixa allt till en puré. Det går också att passera de kokta grönsakerna genom sil. Häll tillbaka i kastrullen och smaka av med peppar och ev. salt. Värm utan att koka.


Näringsvärde per portion

Energi 43 kcal | Fett 2,4 g, varav mättat 0,2 g | Kolhydrat 4 g | Fibrer 1,2 g | Protein 0,7 g


Såserna är inte bara väldigt goda och proppfulla med antioxidanter, fibrer och andra nyttigheter, de är också klimatsmarta. Vill du ha guldstjärna så välj grönsaker som är KRAV-märkta eller EU-ekologiska och gärna från Sverige i säsong.

bottom of page