Det förnuftiga skälet att laga våra pannkakor: havre är en naturlig källa till fiber (betaglukaner för den nyfikne), protein, mineraler, antioxidanter och andra bioaktiva ämnen. Men varför vara förnuftig? Det är ju pannkakor!

4-6 portioner (18-20 st)
Ingredienser
5 dl havregryn (alt 4 dl havremjöl) ½ tsk salt 2 msk rapsolja
6 dl valfri mjölk
3 ägg
Till stekning
Rapsolja vid behov
Tillbehör
2 dl blandade bär som t ex blåbär och hallon
Gör så här
Mixa havregrynen till ett mjöl med en mixerstav, alternativt använd havremjöl. Blanda havregryn/havremjöl med salt, mjölk och olja. Rör i äggen och vispa till en slät smet. Häll i ca ½ dl smet till varje pannkaka i en stekpanna med lite rapsolja vid behov. Grädda på varje sida på medelvärme tills de fått fin färg. Servera med bär.
Tips!
Smaksätt gärna havrepannkakorna med 2 krm vaniljpulver. Servera gärna en värmande och välsmakande soppa före pannkakorna. Här kommer förslag på några:
Linssoppa med purjolök och morötter
Morotssoppa med sötpotatis, apelsin och linser
Havre är, precis som de flesta andra spannmål, en klimatsmart gröda som kräver lite mark för odling. Den svenska havren är i toppklass. Välj gärna svenska bär, ägg och mejeriprodukter och helst KRAV-märkta, då gynnas den biologiska mångfalden.
Anpassa vid behov
Laktosfria: Använd laktosfri mjölk
Mjölkfria: Byt mjölken mot en mjölkfri variant, t ex havrebaserad
Glutenfria: Använd glutenfritt havremjöl eller mixa glutenfria havregryn till ett fint mjöl
Näringsvärde per portion (näringsberäknad på mellanmjölk)
Energi 335 kcal | Fett 15,9 g, varav mättat 3 g | Kolhydrat 31,4 g | Fibrer 5,1 g | Protein 14 g