Det förnuftiga skälet att laga våra pannkakor: havre är en naturlig källa till fiber (betaglukaner för den nyfikne), protein, mineraler, antioxidanter och andra bioaktiva ämnen. Men varför vara förnuftig? Det är ju pannkakor!
4-6 portioner (18-20 st)
Ingredienser
5 dl havregryn (alt 4 dl havremjöl) ½ tsk salt 2 msk rapsolja
6 dl valfri mjölk
3 ägg
Till stekning
Rapsolja vid behov
Tillbehör
2 dl blandade bär som t ex blåbär och hallon
Gör så här
Mixa havregrynen till ett mjöl med en mixerstav, alternativt använd havremjöl. Blanda havregryn/havremjöl med salt, mjölk och olja. Rör i äggen och vispa till en slät smet. Häll i ca ½ dl smet till varje pannkaka i en stekpanna med lite rapsolja vid behov. Grädda på varje sida på medelvärme tills de fått fin färg. Servera med bär.
Tips!
Smaksätt gärna havrepannkakorna med 2 krm vaniljpulver. Servera gärna en värmande och välsmakande soppa före pannkakorna. Här kommer förslag på några:
Havre är, precis som de flesta andra spannmål, en klimatsmart gröda som kräver lite mark för odling. Den svenska havren är i toppklass. Välj gärna svenska bär, ägg och mejeriprodukter och helst KRAV-märkta, då gynnas den biologiska mångfalden.
Anpassa vid behov
Laktosfria: Använd laktosfri mjölk
Mjölkfria: Byt mjölken mot en mjölkfri variant, t ex havrebaserad
Glutenfria: Använd glutenfritt havremjöl eller mixa glutenfria havregryn till ett fint mjöl
Näringsvärde per portion (näringsberäknad på mellanmjölk)
Energi 335 kcal | Fett 15,9 g, varav mättat 3 g | Kolhydrat 31,4 g | Fibrer 5,1 g | Protein 14 g
コメント