Search

Frasiga havrepannkakor

Det för­nuf­ti­ga skä­let att laga våra pann­ka­kor: hav­re är en natur­lig käl­la till fiber (betaglukaner för den nyfikne), pro­te­in, mine­ra­ler, antioxidanter och andra bioaktiva ämnen. Men var­för vara för­nuf­tig? Det är ju pann­ka­kor!

Glutenfritt - Pannkakorna blir glutenfria om du använder glutenfria havregryn (ren havre).


4-6 portioner (18-20 st)


Ingredienser

5 dl havregryn (alt 4 dl havremjöl) ½ tsk salt 2 msk rapsolja

6 dl valfri mjölk (näringsberäknad på mellanmjölk)

3 ägg


Till stekning

Rapsolja vid behov


Tillbehör

2 dl blandade bär som t ex blåbär och hallon


Gör så här

Mixa havregrynen till ett mjöl med en mixerstav, alternativt använd havremjöl. Blanda havregryn/havremjöl med salt, mjölk och olja. Rör i äggen och vispa till en slät smet. Häll i ca ½ dl smet till varje pannkaka i en stekpanna med lite rapsolja vid behov. Grädda på varje sida på medelvärme tills de fått fin färg. Servera med bär.


Tips!

Smaksätt gärna havrepannkakorna med 2 krm vaniljpulver.

Havre är, precis som de flesta andra spannmål, en klimatsmart gröda som kräver lite mark för odling. Den svenska havren är i toppklass. Välj gärna svenska bär, ägg och mejeriprodukter och helst KRAV-märkta, då gynnas den biologiska mångfalden.

Näringsvärde per portion

Energi 335 kcal | Fett 15,9 g, varav mättat 3 g | Kolhydrat 31,4 g | Fibrer 5,1 g | Protein 14 g


Recent Posts

See All