top of page
Search

Frasiga havrepannkakor

Det för­nuf­ti­ga skä­let att laga våra pann­ka­kor: hav­re är en natur­lig käl­la till fiber (betaglukaner för den nyfikne), pro­te­in, mine­ra­ler, antioxidanter och andra bioaktiva ämnen. Men var­för vara för­nuf­tig? Det är ju pann­ka­kor!


4-6 portioner (18-20 st)


Ingredienser

5 dl havregryn (alt 4 dl havremjöl) ½ tsk salt 2 msk rapsolja

6 dl valfri mjölk

3 ägg


Till stekning

Rapsolja vid behov


Tillbehör

2 dl blandade bär som t ex blåbär och hallon


Gör så här

Mixa havregrynen till ett mjöl med en mixerstav, alternativt använd havremjöl. Blanda havregryn/havremjöl med salt, mjölk och olja. Rör i äggen och vispa till en slät smet. Häll i ca ½ dl smet till varje pannkaka i en stekpanna med lite rapsolja vid behov. Grädda på varje sida på medelvärme tills de fått fin färg. Servera med bär.


Tips!

Smaksätt gärna havrepannkakorna med 2 krm vaniljpulver. Servera gärna en värmande och välsmakande soppa före pannkakorna. Här kommer förslag på några:


Linssoppa med purjolök och morötter

Morotssoppa med sötpotatis, apelsin och linser

Havre är, precis som de flesta andra spannmål, en klimatsmart gröda som kräver lite mark för odling. Den svenska havren är i toppklass. Välj gärna svenska bär, ägg och mejeriprodukter och helst KRAV-märkta, då gynnas den biologiska mångfalden.

Anpassa vid behov

Laktosfria: Använd laktosfri mjölk

Mjölkfria: Byt mjölken mot en mjölkfri variant, t ex havrebaserad

Glutenfria: Använd glutenfritt havremjöl eller mixa glutenfria havregryn till ett fint mjöl


Näringsvärde per portion (näringsberäknad på mellanmjölk)

Energi 335 kcal | Fett 15,9 g, varav mättat 3 g | Kolhydrat 31,4 g | Fibrer 5,1 g | Protein 14 g


bottom of page