top of page
Search

Kantarellpaj

Kan­ta­rel­ler är natur­ligt rika på fiber och D‑vitamin. Behö­ver vi säga att vi äls­kar dem? Lägg dem i pajen och baka med grahamsmjöl så ger du middagen en blå touch.


4 portioner eller ca 8 bitar till buffé

Pajdeg

2 dl grahamsmjöl

2 dl vetemjöl

½ tsk salt

4 msk kallt vatten

1 dl rapsolja


Fyllning

1 ½ liter färska kantareller eller ca 500 g fryst, blancherad svamp

1 gul lök

1 tsk rapsolja

2 krm salt

1 krm svartpeppar

2 tsk torkad timjan

4 dl västerbottenost (ca 120 g)

3 ägg

2 dl valfri mjölk (beräknad på mellanmjölk)


Sallad

65 g blandad grönsallad

1 äpple

200 g kålrabbi


Gör så här


Pajdeg: Sätt ugnen på 200 grader. Mixa eller rör ihop allt till pajdegen. Smörj en pajform (ca 24 cm i diameter) eller täck den med ett bakplåtspapper. Tryck ut pajdegen i formen och låt den vila i kylen medan du gör fyllningen.


Fyllning: Ansa och skär eventuellt kantarellerna i grova bitar. Hetta upp en stekpanna, lägg i svampen och låt vätskan koka in i svampen ca 5 minuter under omrörning. Skala och finhacka löken. Höj värmen, tillsätt rapsolja och lök. Krydda med salt, peppar och timjan. Fyll pajskalet med svampblandningen. Riv osten grovt. Vispa ihop ägg, mjölk och hälften av osten och häll blandningen över pajen. Smula över resten av osten och ställ pajen mitt i ugnen i ca 30 minuter, eller tills den är genomgräddad. Låt pajen “stå till sig” ca 10 minuter innan servering.


Sallad: Skölj salladen och lägg den i en skål. Skölj äpplet och skär det i tunna skivor gärna med mandolin. Skala kålrabbin och skär den i tunna skivor med mandolin. Blanda ner äpplet och kålrabbin i salladen och servera till den varma pajen.

Svamp som växer vilt i skog och mark har inte någon betydande miljöpåverkan och den bästa hittar du i våra svenska skogar. Kålrabbi är kanske inte vårt mest kända grönsak, men bidrar med både god smak, antioxidanter och massor av fibrer. Passa på när den är i säsong mellan juni och oktober.

Näringsvärde per portion (4 portioner)

Energi 667 kcal | Fett 37,6 g, varav mättat 9,6 g | Kolhydrat 53,4 g | Fibrer 11,2 g | Protein 23,7 g





bottom of page