top of page
Search

Kikärtsgryta med gurksallad

Det finns hälsosamma rätter och så finns det super-hälsosamma rät­ter som den­na. Grön­sa­ker och fullkorn? Check. Fiber­rik och vegansk? Check. Vari­e­rad, så att du får i dig massor av det som krop­pen behö­ver? Super-check.


4 portioner


Kikärtsgryta

2 dl valfria matgryn (t ex mathavre, matvete, kvarngryn, bulgur fullkorn eller couscous fullkorn), alternativt ris eller pasta

1 gul lök

1 msk rapsolja att steka i

2 msk paprikapulver

1 krm cayennepeppar

2 tsk mald spiskummin

1 kanelstång

1 paket saffran (0,5 g)

2 dl krossade tomater

400 ml kokosmjölk

1 msk lantbuljongpulver

1 fpk (380 g, 230 g avrunnen vikt) förkokta kikärtor

rivet skal och saft av ½ lime

2 krm salt

hackad persilja till dekoration


Gurksallad


65 g bladspenat

½ gurka

2 salladslökar

1 msk rapsolja

saften av ½ lime

2 krm salt

½ - 1 krm chiliflakes


Gör så här


Kikärtsgryta: Tillaga matgrynen enligt anvisningarna på förpackningen. Skala och finhacka löken. Fräs löken i en stekpanna med rapsolja tills den mjuknar. Rör ner alla ingredienser utom kikärtor, lime och salt. Koka upp och låt sjuda 10 minuter. Häll av kikärtorna och skölj dem i kallt vatten. Vänd ner kikärtor, lime och salt i grytan och låt allt bli varmt. Dekorera med persilja.


Gurksallad: Lägg upp spenaten på ett fat. Skär gurkan i långa remsor med en osthyvel eller potatisskalare. Skär salladslöken i ringar. Toppa spenaten med gurka och salladslök. Blanda ihop rapsolja, limesaft, salt och chiliflakes och ringla det över salladen. Servera grytan med matgrynen och gurksalladen.

Tips! Vill du ha mer smak på matgrynen kan du tillsätta lite buljong när du kokar, t ex lantbuljongpulver eller grönsaksbuljong.


Kikärtor, även kallade garbanzobönor, är en av de mest odlade baljväxterna i världen och är huvudingrediensen i t ex falafel och hummus. De är näringsrika och har låg klimatpåverkan. Vill du vara extra klimatsmart använder du spadet, även kallat aquafaba, som veganskt “ägg” i bakverk. 3 msk motsvarar ungefär ett ägg.

Anpassa för dig

Glutenfri: Använd ris, quinoa eller glutenfri couscous eller bulgur som matgryn


Näringsvärde per portion

Energi 507 kcal | Fett 27,9 g, varav mättat 17,3 g | Kolhydrat 45,6 g | Fibrer 9,5 g | Protein 13,4 g


Commentaires


bottom of page