top of page
Search

Grynsallad med kyckling och green goddess

Värm gril­len och mari­ne­ra kyck­ling­en. Blan­da knaprig broc­co­li, späda sockerärtor och saftiga tomater med fylliga gryn - massor av fiber, vitaminer, mineraler, flavonoider och andra nyt­tig­he­ter! - och toppa kalaset med en Green goddess. Magiskt!


4 portioner


Ingredienser


4 Kycklingfileér, 600 g

2 citroner


Marinad

⅔ dl rapsolja

2 msk balsamvinäger

2 msk japansk soja

2 rivna vitlöksklyftor

2 krm paprikapulver, gärna rökigt

½ tsk salt

1 krm svartpeppar


Grön grynsallad

2 dl valfria matgryn av fullkorn (tex mathavre, matvete, kvarngryn, bulgur fullkorn eller couscous fullkorn)

300 g broccoli

250 g cocktailtomater

150 sockerärtor

½ dl finhackad persilja


Örtsås green goddess

2 dl matyoghurt

½ dl grovhackad gräslök

½ dl grovhackad dill

½ dl grovhackad persilja

Rivet skal av ½ citron

2 krm salt

1 krm peppar


Gör så här


Marinad

Blanda alla ingredienser till marinaden i en skål. Lägg kycklingfiléerna i marinaden, blanda om och låt marinera minst 20 minuter i kylen.


Grön grynsallad

Koka matgrynen enligt anvisningar på förpackningen. Låt svalna. Skär broccolin i grova bitar och mixa den snabbt i en matberedare. Hacka persiljan fint. Blanda ihop alltsamman i en skål. Smaka av med salt och peppar. Halvera tomaterna och strimla sockerärtorna. Blanda ihop alla ingredienser i en skål.


Örtsås

Blanda alla ingredienserna till örtsåsen och smaka av med salt och peppar. Ställ såsen svalt fram till servering.


Kyckling

Lyft upp kycklingen ur marinaden. Lägg filéerna på grillen eller i en grill/stek-panna på spisen och tillaga dem på medelstark värme tills de är helt genomstekta (innertemperatur 72 grader). Halvera citronen och grilla halvorna, med snittytan neråt och grilla dem samtidigt som kycklingen ligger. Ju längre citronen grillas desto sötare smak får de.


Servering

Pressa citronsaften från de grillade citronerna över grynsalladen. Rör om och servera den tillsammans med kycklingen och örtsåsen.

Välj helst KRAV-märkt kyckling, den är bäst för både klimatet och djurvälfärden.

Anpassa vid behov

Laktosfri: Byt matyoghurt mot laktosfri turkisk yoghurt

Mjölkfri: Byt matyoghurt mot tex havrebaserad fraiche

Glutenfri: Använd quinoa som matgryn


Näringsvärde per portion

Energi 470 kcal | Fett 11,9 g, varav mättat 3,9 g | Kolhydrat 37,5 g | Fibrer 10,6 g | Protein 47,5 g


Comments


bottom of page