top of page
Search

Morotskaka med mindre socker

Den klassiska morotskakan i en mindre söt och mer hälsosam version. Vi älskar att fika, men drar gärna ned lite på sockret när det går. Smaklökarna vänjer sig förvånansvärt snabbt vid mindre söta smaker och kroppen mår mycket bättre.


16 bitar i mindre format


Ingredienser

3 ägg

¾ dl socker

3 dl finrivna morötter (motsvarar ca 2 st normalstora morötter)

1 dl rapsolja med neutral smak

2 dl siktat dinkelmjöl

1 dl havremjöl

½ tsk vaniljpulver

2 tsk bakpulver

3 tsk malen kanel

½ tsk salt


Till bakformen

Bakplåtspapper (klipp ut en rundning som matchar formen)


Frosting

200 g naturell färskost (tex Philadelphia Original)

½ tsk vaniljpulver

¾ dl florsocker

finrivet skal av 1 citron (ekologisk)

1 ½ msk pressad citronsaft från samma citron som ovan


Dekoration (valfritt)

citronmeliss

hyvlad morot

malen kanel


Gör så här

Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och socker pösigt, gärna med en elvisp. Riv morötterna på den fina sidan på rivjärnet. Rör i dem och rapsoljan i äggsmeten. Blanda dinkelmjöl, havremjöl, bakpulver, vaniljpulver, salt och kanel noga och rör sen ner dessa försiktigt i äggsmeten. Blanda väl. Klä en form med löstagbar kant (ca 20 cm i diameter) med bakplåtspapper och häll i smeten. Grädda i mitten av ugnen ca 25 minuter. Kontrollera med en provsticka att kakan är klar, dvs att stickan inte är kladdig. Låt kakan svalna under bakduk.


Frosting: Tvätta och riv citronen fint. Blanda alla ingredienserna till frosting och rör om till en slät smet. Bred fyllningen på den avsvalnade morotskakan och dekorera gärna med citronmeliss, hyvlad morot och lite kanel.

En kaka med nästan bara svenska ingredienser, tjoho! - havre, dinkelmjöl, raps och morötter från svenska åkrar och ägg från de svenska gårdar. Välj gärna ekologiskt om du kan, så gynnar du den biologiska mångfalden.

Näringsvärde per bit

Energi 154 kcal | Fett 9,9 g, varav mättat 2,4 g | Kolhydrat 14,5 g | Fibrer 0,6 g | Protein 2,9 g




bottom of page