top of page
Search

Muffins med hallon och rabarber

Ljuv­li­ga som­mar­muf­fins med syr­lig rabar­ber och söta hal­lon. Inte fullt lika söta som vanliga muffins, men fluffiga och saftiga. Pas­sar till fika, mel­lan­mål eller dessert. Om du vill ha glutenfria muffins använder du glutenfritt havremjöl och ersätter dinkelmjölet med mandelmjöl.

12 st


Ingredienser


3 ägg

¾ dl strösocker

2 dl siktat dinkelmjöl

1 ½ dl havremjöl

1 ½ tsk vaniljsocker alt 2 krm vaniljpulver

1 ½ tsk stött eller mald kardemumma

1 ½ tsk bakpulver 4 msk rapsolja

½ dl valfri mjölk


Fyllning

2 dl hallon

en smal stång rabarber


12 muffinsformar


Gör så här

Värm ugnen till 220 grader (något lägre för varmluftsugn). Vispa ägg och socker riktigt pösigt. Blanda alla torra ingredienser väl. Vänd ner dem försiktigt i äggsmeten tillsammans med oljan och mjölken. Rör om med lätt hand tills allt är ordentligt blandat (vispa inte, då kan det bli sega muffins). Ta bort det yttersta skalet på rabarberstången och skär den i 12 bitar. Ställ 12 muffinsformar på en plåt. Fördela smeten i formarna och stick ner hallon och rabarberbitarna. Grädda muffinsen mitt i ugnen i ca 10-12 minuter tills de fått vacker färg och är genomgräddade. Låt svalna något på plåten.


Tips! För variation byt ut fyllningen mot: 12 jordgubbar (ca 300 g) eller 1 stort päron eller 2 dl blåbär. Gör gärna en större omgång och frys in det som blir över. En hallon- och rabarbermuffins med smak av sommar passar året om.

Passa på att baka muffins som dessa när hallon och rabarber är i säsong i Sverige, då är de som godast och mest klimatsmarta. Om du köper importerade bär eller frukter så välj helst KRAV-märkta eller EU-ekologiska, de är bäst för både hälsan och planeten.

Anpassa vid behov

Laktosfria: Använd laktosfri mjölk

Mjölkfria: Byt mjölken mot t ex havredryck

Glutenfria Använd glutenfritt havremjöl eller gör eget genom att mixa glutenfria havregryn till ett mjöl med t ex en mixerstav. Byt ut dinkelmjölet mot mandelmjöl.


Näringsvärde per muffins

Energi 145 kcal | Fett 6,2 g, varav mättat 0,8 g | Kolhydrat 17,7 g | Fibrer 1,1 g | Protein 3,6 g


Comments


bottom of page