top of page
Search

MÄlsÀttning Àr bra, men goda vanor Àr bÀttre

Vi Àr nog mÄnga som vid olika tillfÀllen har satt upp hÀlsomÄl som vi vill nÄ vid en viss tidpunkt. NÄr vi mÄlen blir vi nöjda för stunden, men kÀnslan försvinner ofta ganska snabbt. Och klarar vi inte av att nÄ mÄlet kÀnner vi oss ofta misslyckade. Att trÀna inför en exempelvis en tÀvling kan vara bÄde roligt och motiverande, men lÄngsiktiga livsstilsförÀndringar för en bÀttre hÀlsa uppnÄs enklast i smÄ steg i form av goda vanor.

Med högt uppsatta mÄl blir vi vinnare först nÀr vi lyckas. Med goda vanor blir vi vinnare varje dag.

OhÀlsosamma vanor ger snabb belöning, men frestar pÄ i lÀngden

Undersökningar visar att nÀrmare hÀlften av vÄra handlingar styrs av vanor, bÄda goda och mindre goda. Problemet Àr att de ohÀlsosamma vanorna ofta ger belöning i stunden, men kan stÄ oss dyrt i lÀngden. Samtidigt Àr det motsatt förhÄllande med de hÀlsosamma vanorna, att de kan kÀnnas jobbiga i stunden, men ger god utdelning pÄ sikt.


2-minutersregeln


Men det gÄr att hitta balansen och kÀnna sig som mer som en vinnare varje dag.

Genom att hitta och lÀgga till goda vanor pÄ ett metodiskt och enkelt sÀtt kan vi skapa en hÄllbar och hÀlsosam livsstil utan att behöva slÄ knut pÄ oss sjÀlva.

NÄgot förenklat kan man sÀga att tekniken bygger pÄ att lÀgga till smÄ handlingar vid regelbundna tillfÀllen, till exempel vid varje mÄltid. De fÄr ta högst tvÄ minuter att genomföra och ska vara omöjliga att misslyckas med. De ska ocksÄ kÀnnas bra efterÄt. NÀr en vana sitter, bygger man pÄ med nÀsta och sÄ vidare.


Fokusera pÄ vem du vill vara, inte pÄ vad du vill Ästadkomma


Som ytterligare hjÀlp pÄ vÀgen att etablera goda vanor kan man ocksÄ försöka identifiera sig med den man vill vara och fokusera pÄ hur bra det kÀnns. Att exempelvis identifiera sig som en löpare om man vill börja springa regelbundet i stÀllet för fokusera pÄ mÄlet att springa en mil. Att fokusera pÄ hur bra kroppen mÄr i stÀllet för antal kilometer. För varje gÄng vi lyckas stÀrks oddsen att vi upprepar handlingen och efter ett tag sitter den som en ny god vana.


Med Healthy blue habits vill vi inspirera till mÄnga smÄ goda vanor som kan göra stor skillnad för hÀlsan. I vÄra kommande hÀlsoprogram kommer vi gÄ djupare in pÄ vÀgen dit, men hÀr kommer nÄgra steg pÄ vÀgen.

  • Fundera över vilken hĂ€lsosam mikrovana du kan börja med att lĂ€gga till idag?

  • NĂ€r ska du göra den? Tidpunkt pĂ„ dagen eller “varje gĂ„ng jag
”

  • KĂ€nn efter hur bra det kĂ€nns nĂ€r du har gjort den

  • Upprepa kommande dagar tills den sitter


Referens i urval: J. Clear, Atomic Habits, 2018
bottom of page