top of page
Search

Snittar med rödbetshummus & laxröra

Ett bröd som varken kräver knådning eller jäsning. Enklare kan det nästan inte bli! Brödet blir saftigt och kompakt och gör sig bäst i mycket tunna skivor. Låt det gärna vila en liten stund efter du tagit ut det ur ugnen innan du skär i det med en vass kniv. Passar som tillbehör till de flesta måltider och är perfekt till små snittar med olika röror på.



1 bröd, ca 32 tunna skivor


Ingredienser


2 dl (120 g) solroskärnor

1 ¾ dl (120 g) pumpakärnor

2 dl (120 g) linfrön

1 ½ dl (100 g) sesamfrön

1 ½ dl(75 g) hasselnötter eller mandlar

1 dl havregryn

1 ½ tsk salt

4 ägg

4 msk raps- eller olivolja


Till brödformen

Bakplåtspapper


Gör så här

Sätt ugnen på 160 grader. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Vispa upp äggen lätt. Häll ner äggen och oljan i bunken med de torra ingredienserna och rör om väl. Klä en brödform (1,5 liter) med bakplåtspapper. Häll i smeten så att den fördelar sig jämn i formen. Grädda i 45-50 min.

Låt brödet svalna helt innan du skär upp det i tunna skivor med en vass kniv.

Nötter och frön (som solros-, pumpafrön) är klimatsmarta och för att bevara den biologiska mångfalden är det bäst att välja de ekologiska varianterna. Nötter och frön är också näringsrika. De är fulla av protein, bra fettsyror, fibrer, antioxidanter och andra bioaktiva ämnen. Vi behöver äta mer av både nötter och frön för både hälsan och planeten.

Anpassa för dig

Glutenfri: Använd glutenfria havregryn

Receptet är vegetariskt och laktos- och mjölkfritt.


Näringsvärde per skiva

Energi 128 kcal | Fett 11,3 g, varav mättat 1,2g | Kolhydrat 1,2 g | Fibrer 0g | Protein 4,6g


Rödbetshummus

Förbered och ställ i kylen och bred på snittarna strax före gästerna kommer. Det som blir över blir ett gott och hälsosamt pålägg till en fullkornssmörgås eller en bit knäckebröd.


Ca 2 dl, drygt 12 msk


Ingredienser


2 rödbetor (ca 140 g)

1 dl förkokta kikärtor (ca 80 g)

1 vitlöksklyfta

1 msk rapsolja

2 krm salt

1 krm spiskummin


Gör så här

Koka rödbetorna med skal tills de är mjuka med skalet på. Skölj dem i kallt vatten och gnid av skalet. Mixa rödbetorna med kikärtor, vitlök och olja till en slät röra. Smaka av med salt och spiskummin.

Rödbetan är en klimatsmart knöl som går att äta hela vägen från bladen ner till den spetsiga roten. Varför inte dekorera snittarna med finhackade rödbetsblad? Köp gärna de svenska betorna när de är i säsong.

Receptet är veganskt och laktos- mjölk och glutenfritt.


Näringsvärde per portion (drygt en matsked)

Energi 22 kcal | Fett 1,2 g, varav mättat 0,1 g | Kolhydrat 2 g | Fibrer 0,7 g | Protein 0,5 g


Laxröra


Ca 2 dl, drygt 12 msk


Ingredienser


130 g kallrökt lax

½ dl turkisk yoghurt

3 msk hackad dill

1 msk riven pepparrot


Till dekoration

20 g lax

Rivet skal från 1 liten citron

1 msk hackad dill (kan uteslutas)


Gör så här

Skär laxen i små bitar. Blanda av ca 130 g av laxen (resten till dekoration) med yoghurt, dill och pepparrot i en skål och blanda om. Fördela röran på snittarna och dekorera med resterande lax, rivet citronskal och dill.

Välj alltid fisk och skaldjur märkta med MSC, ASC eller KRAV.

Tips! Det går utmärkt att göra liknande röror på mat som blir över från julbordet, tex varmrökt lax, gravad lax, sill, skaldjur eller julskinka. Blanda med turkisk yoghurt och krydda efter tycke och smak.


Anpassa vid behov

Laktosfri: Använd laktosfri yoghurt.

Mjölkfri: Byt yoghurt mot en mjölkfri fraiche, tex havrebaserad.

Receptet är glutenfritt.


Näringsvärde per portion (drygt en matsked)

Energi 27 kcal | Fett 1,6 g, varav mättat 0,4g | Kolhydrat 0,6 g | Fibrer 0,1g | Protein 2,7 g



bottom of page