top of page
Search

Saftigt grötbröd med havre & råg

I de blå zonerna äter de myc­ket full­korn och bakar fylliga bröd enligt traditionellt recept. Här bakar vi ett saftigt bröd på nordiska råvaror och nju­ter till fru­kost, lunch eller mellanmål. Brödet passar bra att rosta.


3 limpor/32 frallor /8 baguetter


Ingredienser

4 dl (150 g) havregryn + 6 dl vatten

2 pkt färsk jäst (á 50 g)

5 dl fingervarmt vatten

1 msk salt

1 msk honung

1 msk rapsolja

ca 20 dl (1100 g) rågsikt


Till brödformarna

Bakplåtspapper alt rapsolja


Till utbakningen

rågsikt


Pensling/tillbehör

  • För en krispigare yta, spraya snabbt lite vatten på bröden med t ex en blomspruta precis när du satt in dem i ugnen.

  • Eller toppa bröden med ett uppvispat ägg + sesam-, vallmo- eller solrosfrön.

  • Utan pensling får brödet en litet mjukare yta.

Använd gärna hushållsassistent eller degkrokar på en elvisp. Vill du baka brödet för hand är det bäst att t ex halvera receptet.


Gör så här

Koka upp havregrynen och den första mängden vatten i en kastrull. Låt sjuda i ca 2 minuter och sedan svalna till rumstemperatur. Smula ner jästen i en degbunke. Tillsätt vattnet och rör om tills jästen har löst sig. Blanda ner salt, honung, olja, havregrynsgröt samt rågsikten. Arbeta degen ordentligt, ca 5 minuter, med maskin eller elvisp med degkrokar (eller för hand om du gör en mindre mängd). Låt degen jäsa under plastfolie eller bakduk i ca 30 minuter.


Klä 3 brödformar (à 1 ½ liter) med bakplåtspapper eller smörj dem noga med olja, alternativt lägg bakplåtspapper på 2 plåtar om du bakar frallor eller baguetter. Ta upp degen på lätt mjölat bakbord och dela den i 3 delar. Forma till limpor och lägg i formarna eller baka ut degen till frallor eller baguetter och lägg dem direkt på plåtarna. Sätt ugnen på 230°. Låt bröden jäsa under bakduk ca 40 minuter.


Pensla på valfritt sätt och grädda direkt. Sätt in limporna i nedre delen av ugnen och frallorna eller baguetter i mitten av ugnen. Grädda limporna i ca 25-30 minuter, frallorna/baguetterna i 12-15 minuter. Låt svalna på bakgaller.


Tips!

Prova att göra brödet med andra grötar också (blev det något över från frukosten?) och hitta din favorit. Om den är tjock så tillsätt någon extra deciliter vatten i degen.


Om du vill ha ett mer fullkornsrikt bröd kan du byta ut rågsikten mot 450 g finmalet rågmjöl (100% fullkorn) + 650 g vetemjöl special. Variera gärna med olika fullkornsmjöl som dinkelmjöl av fullkorn eller Ölandsvete fullkorn.

Bröd är generellt ett klimatsmart sätt att få i sig fullkorn, protein, antioxidanter och andra bioaktiva ämnen på. Sädesslag kräver liten yta för odling och de flesta går att få från Sverige. Besök gärna lokala kvarnar och botanisera bland småskaliga mjölsorter, de kan ge fantastiska bröd!

Näringsvärde per skiva (ca 18 skivor per limpa)

Energi 90 kcal | Fett 1 g, varav mättat 0,1 g| Kolhydrat 17 g | Fibrer 1,3 g | Protein 2,5 g


Näringsvärde per fralla

Energi 152 kcal | Fett 1,6 g, varav mättat 0,2 g | Kolhydrat 28,7 g | Fibrer 2,2 g | Protein 4,1 g


bottom of page